Történelemkönyvek háborúja

Japán és Kína felhőtlennek eddig sem nevezhető viszonya újra kiéleződött. Tokió egy olyan történelemkönyv középiskolai használatát engedélyezte, amely kínai felfogás szerint részben elkendőzi a második világháború alatt és előtt Kínában és más ázsiai országokban elkövetett japán háborús bűnöket.

2005. 04. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Yale Global On-line beszámol, a japán Tszukurukai nacionalista szervezet által használatra javasolt könyvet korábban már kiadták, de a kínai kormány négy évvel ezelőtt a könyv tartalmát 124 helyen kifogásolta és átírását szorgalmazta. A szerzők néhány kivételtől eltekintve ezt figyelmen kívül hagyták, így Kína szerint a mostani, legújabb kiadásban is szerepelnek történelmi torzítások.
A Fusosha Kiadó által szerkesztett tankönyv például felhívja az olvasó figyelmét az 1920-as évekbeli kínai mozgalmakra, amelyek Japán ázsiai terjeszkedése ellen tiltakoztak. A politikai hátteret mellőzve a tankönyv inkább a japán áruk elleni bojkottokat és a japán emberek ellen elkövetett atrocitásokat hangsúlyozza. Szintén a Japánt ért károkat helyezi előtérbe a II. világháborúban történtek kapcsán, így Tokió bombázását, a hirosimai és nagaszaki atomtámadást, valamint japán katonák szibériai hadifogságát.
A leginkább felemlegetett történelmi torzítás az 1937 decemberében kezdődő nancsingi (nanjingi) eseményekhez kapcsolható, amikor japán milicisták mintegy 300 ezer kínai katonát és polgári lakost mészároltak le – írja a BBC. A tanúvallomások szerint az áldozatokat rendkívüli kegyetlenséggel végezték ki, a nőket meggyilkolásuk előtt megerőszakolták, a gyermekeket élve eltemették vagy megkínozták. A fosztogatások után Kína akkori fővárosát felgyújtották. A tankönyv ennek ellenére vitatja az áldozatoknak a számát és megkérdőjelezi, hogy az esemény egyáltalán megtörtént-e. A mészárlást csupán „incidensnek” nevezi, amelynek során „sok” kínai halt meg. Nancsingban később bábkormányt állított fel Japán, ám a történelemkönyv szerint kínaiak hozták létre a kormányt, hogy az szembeszálljon az ország nacionalista pártjával, a Kuomintanggal. A koreai félszigetre, Kínára és Délkelet-Ázsiára kiterjedő japán inváziót önvédelmi akcióknak nevezi, amelyek Ázsia európai és amerikai uralomtól való elszakadását segítették. Az invázió szót mellesleg kerüli a könyv, helyette inkább az expanziót használja.
A nagy felháborodást keltő japán tankönyvvel foglalkozó híreket ellensúlyozandó, a CNN.com közzétett egy összeállítást a kommunista Kína tankönyveinek hiányosságairól. Ezek közül egy Sanghajban használt történelemkönyv gyakran emlegeti a japánokat „japcsi banditákként”, a hangsúlyt pedig a japánok által elkövetett atrocitásokra helyezi: „Bárhová mentek a japán katonák, felgyújtottak mindent, öltek, loptak és fosztogattak. Nincsen olyan gonoszság, amelyet el nem követtek volna.” A könyv mindezek mellett tudatosan kerüli a Kína számára kínos történelmi eseményeket, az 1962-es, általa kirobbantott határháborút Indiával, Vietnam megtámadását 1979-ben, az 1989-es Tienanmen téri mészárlást, amelynek során több száz fegyvertelen tüntetőt ölt meg a kínai hadsereg. Az 1958 és 1961 közötti eseményeket sem említi a könyv. Ekkor harmincmillióan haltak éhen a kommunista államban a mezőgazdasági termelés drasztikus visszaesése után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.