Informatikai lobbiharc és elkótyavetyélt ingatlan?

Az utóbbi időben több, Szeged szabad demokrata alpolgármesteréhez köthető furcsa döntés született a dél-alföldi városban. A döntések az ellenzék szerint több tíz milliós károkat okoztak Szeged városának.

Haág Zalán
2005. 11. 12. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Sándor, Szeged SZDSZ-es alpolgármestere szeptemberben felfüggesztette a város informatikai cége, a Ritek Rt. vezérigazgatóját posztjáról. A döntés nagy feltűnést keltett, mivel a vezérigazgató, Ruzicska Péter az SZDSZ-es lobbi – köztük Nagy Sándor – erőteljes támogatásával került jelenlegi posztjára. A Ritek Rt. jelentős szerepet játszik a város működésében: üzemelteti Szeged informatikai rendszerét, de például az informatikai minisztériumnak is teljesít megbízásokat. A konfliktus Ruzicska és Nagy Sándor alpolgármester között egy uniós pályázati pénz elosztásánál keletkezett – állítja Drégelyi Zoltán, a Fidesz önkormányzati képviselője. Szeged ugyanis 540 millió forintot nyert az e-önkormányzat kiépítésére. Ezért a pályázat elnyerését követően a város közbeszerzést hirdetett, s a tendert a Fidesz képviselője szerint az a multinacionális cég nyerte el, amelyet az alpolgármester is támogatott, szemben a megyei SZDSZ lobbijával és a Ritek vezérigazgatójával.
A vesztes cég – Ruzicska támogatásával – a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, kifogásolva a döntés módját, hiszen például egyetlen informatikus sem volt a tendert értékelő szakértői csapatban. Nagy Sándor Ruzicska ellenállása miatt felfüggesztette őt a Ritek Rt. vezérigazgatói posztjáról, s Drégelyi Zoltán szerint magánnyomozókkal vizsgáltatta a cég irodáját, ahová másnap az addigi vezérigazgató már nem tehette be a lábát.
Az ellenzéki politikus szerint Nagy Sándor azért fordult szembe Ruzicskával és az őt támogató SZDSZ-lobbival, mert a tenderen győztes társaság Szegeden létrehozandó, 250 fős fejlesztő cégénél vezető pozíció várná a szabad demokrata városvezetőt. Közben a közbeszerzési döntőbizottság – értesüléseink szerint – helybenhagyta a panaszt, és bírságot is kiszabott. Ami viszont Drégelyi szerint súlyosabb következmény lehetett volna, ha a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisíti a város korábbi döntését, és új eljárás lefolytatását írja elő, ami a félmilliárdos EU-s támogatás elvesztését jelenthette volna. Információink szerint néhányan a Ruzicskát támogató SZDSZ megyei vezetése részéről sem nézték jó szemmel Nagy Sándor ténykedését, s többekben felmerült Nagy „visszahívása” az alpolgármesteri posztról.
A politikus az őt ért vádakra közleményben reagált, melyben kifejtette: „Drégelyi képviselő más, konkurens informatikai cégeknél tanácsadói feladatokat lát el – könnyen belátható tehát, hogy nem városi, hanem üzleti érdekekből támadja a Ritek Rt. -t.” Drégelyi szerint viszont furcsa az alpolgármesteri állítás, hiszen ő nem a Ritek Rt. -t, hanem Nagy Sándor tevékenységét támadta. A fideszes önkormányzati képviselő szerint az alpolgármester nem tud ésszerű magyarázatot adni arra, miért kellett a korábban agyondicsért cégvezetőt, aki egyben az SZDSZ-es politikus gyermekkori jó barátja is, meneszteni posztjáról – vállalva a neki járó több millió forintos végkielégítés kifizetését is.
Különösnek tartja Drégelyi azt is, miért tagadták meg tőle mint önkormányzati képviselőtől a városi tulajdonú Ritek Rt. irataiba való betekintési jogot, ha nincs semmi takargatnivaló a cég ügyei körül. A szegedi önkormányzat közgyűlésén végül Botka László MSZP-s polgármesternek is védelmébe kellett vennie helyettesét, míg Nagy Sándor cáfolta, hogy ő és Ruzicska barátok lettek volna. A baloldali többség végül – a városvezetés szándékainak megfelelően – menesztette a vezérigazgatói posztról Ruzicska Pétert.
Nagy Sándor neve azonban egy kisebb volumenű, de hasonlóan tisztázatlan ingatlanügylet kapcsán is előkerült. A belvároshoz közeli Gáspár Zoltán utcában található önkormányzati tulajdonú, kétezer négyzetméteres ingatlant még 1993-ban adta el a város a Budalakk-Titán Festékgyártó Kft. -nek négymillió forintért. A vevő a várossal aláírt szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy a megvásárolt telket a szerződést követő két éven belül beépíti. E kötelezettsége teljesítéséig egy 1987-es (és 2001-ig érvényben lévő) minisztertanácsi rendelet elidegenítési tilalmat írt elő számára. A rendelet kitért arra is: ha az ingatlant a kétéves határidőn belül nem építi be, akkor az adásvételi szerződés a jogszabály erejénél fogva megszűnik, mi több, a vevő köteles az önkormányzatnak visszaadni.
A kft. nem teljesítette építési kötelezettségét, az ingatlan ma is üresen áll. 2004-ben felszámolási eljárást kezdeményeztek a Budalakk-Titán Kft. ellen, így az ingatlan 18,7 milliós értéken előbb egy felszámoló céghez került, majd jelentkezett rá egy vevő: a TTBSZ Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. Ám az önkormányzatnak már 1995-ben joga lett volna arra, hogy visszaszerezze az ingatlant, s azóta is bármikor pert indíthatott volna az – általunk megkérdezett ingatlanszakértő véleménye szerint ötvenmillió forintot meghaladó piaci értékű – ingatlan önkormányzati tulajdonba történő visszavételéért. Ez nyilvánvalóan kockázatot jelentett az új vásárló, a TTBSZ Kft. számára is, hiszen az önkormányzat peres úton tőlük is bármikor visszaszerezhette volna az építési kötelezettség elmulasztása miatt elidegenítési tilalommal terhelt – így az eredeti tulajdonos hozzájárulása nélkül eladhatatlan –ingatlant. Az önkormányzat azonban tavaly – ahelyett, hogy visszaszerezte volna az őt illető, értékes vagyont – önként, ellenszolgáltatás nélkül lemondott róla. Lapunk birtokába került az a 2004. szeptember 6-án kelt dokumentum, amelyet Botka László MSZP-s polgármester „helyett” eljárva Nagy Sándor szabad demokrata alpolgármester írt alá. Ebben a politikus a város polgármestere nevében „hozzájárul” a felszámolás alatt álló Budalakk-Titán Kft. és a TTBSZ Kft. közötti, az említett ingatlant érintő adásvételi szerződéshez. A „hozzájárulásban” semmilyen anyagi kompenzációról nem esik szó…
Kalmár Ferenc kereszténydemokrata városatya, az önkormányzat tulajdonosi bizottsága alelnöke elmondása szerint az ellenzéki képviselők nem is értesültek arról, hogy a város ellenszolgáltatás nélkül lemondott több tíz millió forintot érő ingatlanáról. Kalmár a szegedi közgyűlés, illetve az illetékes szakbizottság elé viszi az ügyet, mert szerinte a hanyag vagy hűtlen kezelés kérdése is felmerülhet az ügylet kapcsán, ráadásul egy ekkora érték esetében egy alpolgármester saját hatáskörében nem is hozhat döntést.
– Ha Nagy Sándor valóban aláírta ezt a szerződést, akkor a választók előtt is el kell számolnia döntésével, és meg kell magyaráznia, miért mondott le a város nevében egy ötvenmillió forintnál is többet érő ingatlanról – mondja az ellenzéki képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.