időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Meghiúsul az erdélyi magyar tévé?

Rostás Szabolcs
2005.11.22. 00:00

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség lejáratta az erdélyi magyar televízió ügyét, miután az erre a célra kapott anyaországi támogatás átirányítását kérte – vélekednek erdélyi magyar médiaszakemberek.

Zátonyra futott az egész napos sugárzásúra tervezett, önálló erdélyi magyar televízió ügye, amelynek létrehozására az RMDSZ a tavalyi romániai választási kampányban is ígéretet tett. Mára kiderült, hogy a magyar költségvetésből erre a célra elkülönített 300 millió forinthoz nem tud újabb forrást szerezni a Markó Béla vezette szövetség, ám a kiutalt összeget sem kívánja visszajuttatni a budapesti kormánynak. Ráadásul a céltámogatás rendeltetésének megváltoztatásáról egyetlen ember – Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke – határozott, aki nem kérte ki az erdélyi magyar televízió létesítésére hivatott alapító testület többi tagjának véleményét.
Mint arról már beszámoltunk, az önálló romániai magyar tévé támogatásáról két évvel ezelőtt Medgyessy Péter akkori kormányfő biztosította Markó Bélát, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pedig meghívásos pályázat útján ítélt meg 300 millió forintot a televízió alapítása céljából létrehozott kolozsvári Janovics Jenő Alapítványnak.
*
Erdélyi szakmai körökben már akkor visszatetszést keltett, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöki székébe a román kormány jelenlegi távközlési miniszterét, Nagy Zsoltot, az RMDSZ tavalyi kampányfőnökét ültették Markóék. Noha szakemberek jelezték, egymilliárd forint is kevés egy új televízió létrehozásához, Nagy úgy vélte, a keret elegendő a stúdió, a vágó és a vezérlő felszerelésének megvásárlásához. Csakhogy a beszerzésből, ugyanígy a tévéalapításból semmi sem lett, és bár az IHM meghívásos pályázatának előírásai szerint a 300 millióval már tavaly el kellett volna számolni, az összeg ma is az RMDSZ által életre hívott Janovics-alapítvány számláján kamatozik. Takács Csaba az alapítók nevében, de tudtuk nélkül nemrég a céltámogatás átirányításának jóváhagyására is kérte a magyar informatikai tárcát, azzal az indokkal, hogy az önálló intézmény tervének meghiúsulása nyomán a már meglévő romániai magyar elektronikus műhelyeket támogatnák a 300 millióból.
Csakhogy Csép Sándor, az alapító testület tagja szerint a támogatás rendeltetésének megváltoztatása nagyon rossz döntés, mivel az erők szétforgácsolódásához vezet, nem beszélve arról, hogy a finanszírozás átirányításáról Takács nem tájékoztatta az alapítókat. „Természetesen szükségesnek tartom az erdélyi regionális stúdiók és az itteni alkotók támogatását, ám szerintem továbbra is ki kell tartani az egész napos televízió létrehozása mellett, hiszen a magyar állami támogatásból az eszközvásárlást legalább el lehetett volna kezdeni” – nyilatkozta a napokban az erdélyi Krónika napilapnak az önálló média mellett 15 éve kardoskodó kolozsvári médiaszakember. Egy másik alapító tag, Gáspárik Attila – a román audiovizuális tanács alelnöke – is sérelmezi, hogy az RMDSZ alelnöke őt sem vonta be a döntéshozatalba, és úgy fogalmazott: sajnálja, hogy sikerült lejáratni az erdélyi magyar televízió ügyét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.