időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Szigort ígér az ÁNTSZ

G. Juhász Judit
2006.08.28. 23:00

Már a háromszázharmincat is meghaladja a szalmonellafertőzöttek száma Szombathelyen. Bár csaknem száz beteget kezelnek kórházban, az orvosok szerint állapotuk folyamatosan javul. Az ÁNTSZ azt tervezi, hogy feketelistára teszik az ételmérgezés okozóját.

Bő egy héttel a fertőzés után még tegnap is jelentkezett szalmonellafertőzött beteg a szombathelyi Markusovszky-kórházban, így már 94-en szorulnak orvosi ellátásra az ételmérgezés miatt.
Miként többször beszámoltunk róla, a vasi megyeszékhelyen augusztus huszadikán számos, a közétkeztetésben részesülő idős ember ment orvoshoz fertőzéses tünetekkel. A szalmonella okozta tömeges megbetegedésnek már három halálos áldozata van.
A fertőzöttek állapota fokozatosan javul. Azonban két súlyos beteg még az intenzív osztályon van, állapotuk jelenleg kielégítő. Őket szívproblémákkal kezelik – közölte lapunkkal dr. Kozáry Judit megyei tiszti főorvos. Hozzátette: az elvégzett járványügyi és laboratóriumi kutatások is alátámasztják, hogy a diós kocka okozta a tömeges megbetegedést. Ezt az érintettek vizsgálati mintáiból és a süteményből is kimutatták. Még tisztázni kell, hogy szállításkor, készítéskor, esetleg tároláskor fertőződött-e a desszert.
A három bezárt szombathelyi konyha tegnaptól újra üzemel. Ugyanis az elvégzett ellenőrzések negatív eredményeket hoztak. A város melletti falu cukrászüzemének működése azonban továbbra is fel van függesztve. Telefonon és a helyszínen járva sem sikerült a tulajdonossal beszélnünk. A bezárt kapun a következő felhívás tájékoztat: „A cukrászüzem rendkívüli okok miatt zárva tart.” Egyébként az ÁNTSZ korábbi ellenőrzései során a jó nevű cukrászműhelyben nem találtak kifogást. Az egyik szombathelyi kereskedelmi rádió közben arról számolt be, hogy nemcsak a diós sütemény szalmonellás, hanem a gyártó cukrászüzem több terméke is.
Felkerülhet az ÁNTSZ feketelistájára a szombathelyi szalmonellafertőzés okozója, de erről csak egy későbbi időpontban születhet döntés – tájékoztatta lapunkat Ritóok Emese, a szervezet szóvivője. Elmondta: nagyon súlyos ügyről van szó, amelynek kivizsgálása még javában folyik, meg kell várni, amíg tisztázódnak a részletek. Ismert, az országos tisztiorvosi szolgálat augusztus elsejétől feketelistára teszi azokat a vendéglátókat, kereskedőket, közétkeztetőket, amelyek bizonyíthatóan ételmérgezést okoztak. Az ÁNTSZ honlapján az érintettek neve mellett szerepel majd a címük, a fertőzés oka és időpontja, illetve a megbetegedések száma. Ritóok Emese hozzáfűzte: reményeik szerint a büntetésnél jóval nagyobb visszafogó erő lesz a listára való felkerülés kockázata.
A vétkesek egy évig szerepelnek a nyilvántartásban, és ha közben újabb megbetegedéseket okoznak, elölről számolódik az egy év. Terveik szerint ezután az esetek az archívumba kerülnek, ahol szintén megtekinthetők lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.