időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Mozgóurnás székely karácsony

2006.12.26. 23:00

Szenteste előtt is tucatnyi mozgóurnás szavazóbiztos járta reggeltől estig Székelyudvarhely utcáit, hogy a választók véleményét megkérdezzék Székelyföld területi autonómiájának fontosságáról. Bár a Székely Nemzeti Tanács által megszervezet belső népszavazásnak nincs közvetlen jogi következménye, a szervezők abban bíznak, több tízezer ember véleményét nem hagyhatja figyelmen kívül a hatalom.

Sorra érkeznek vissza a szavazóbiztosok az udvarhelyszéki székely tanács irodájába, ahol már jókora halomban állnak a voksokkal teli urnák. Az egyik dobozt Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetője hozza – a kolozsvári egyetemről nemrég a táblaügy miatt eltávolított oktató önkéntesként vett részt a székelyföldi munkában. A fiatal tanár mellett a szavazáson részt vett többek között Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Marosvásárhely korábbi polgármestere is.
Vintze Béla, az udvarhelyszéki székely tanács elnöke örömmel nyugtázza a számokat. Bár a hivatalos választói névjegyzéket nem kapták meg, azt tudják, hogy a legutóbbi parlamenti választáson 30 500 választópolgárt tartottak számon a városban, eddig közülük 17 ezret értek el. Ez jóval több, mint az eredetileg kitűzött ötven százalék plusz egy szavazat. „Nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkit megkerestünk a szavazólappal – meséli az elnök –, és kellemes meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a román ajkú polgártársaink jó része nyitott volt a voksolásra.”
A város utcáit nyolc napon keresztül járta 60-70 önkéntes, akik többsége főiskolás diák. Az önerőből megszervezett, mozgó urnás első népszavazás során arról kérdezték meg az embereket, szerintük szükség van-e a régió területi-közigazgatási autonómiájának törvény általi létrehozására. A belső népszavazást már húsz Kovászna megyei településen megszervezték, és a jövő év első napjaiban még jó néhány faluban, valamint Székelykeresztúr és Szentegyháza városokban is elindítják. A Hargita megyei Bögözben például 89,2 százalékos részvételi arány mellett az emberek 98,1 százaléka az autonómia mellett foglalt állást. Volt olyan település, ahol a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködve tudták megkérdezni az embereket, másutt pedig a romániai magyarság egyetlen parlamenti érdekvédelmi szervezete elhatárolódott az akciótól. Az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, Verestóy Attila szenátor például közleményben tudatta, hogy félrevezető akcióként értékelik az úgynevezett népszavazást, amely ellentmond a törvénynek, „jogi következmények nélküli látszatcselekvés, amelynek nincs finalitása”, vagyis célra irányultsága.
A Magyar Polgári Szövetség udvarhelyszéki szervezete már másként gondolja, szerintük az autonómia érdekében minden magyar politikai, egyházi és civil szervezetnek közösen kell küzdenie. Emlékeztették arra az RMDSZ-t, hogy a legutóbbi parlamenti választáson az „együtt az autonómiáért” szlogennel kampányoltak, de a hatalom közelében töltött tíz esztendő alatt egyetlen lépéssel sem kerültek közelebb a célhoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.