időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Uniós lépésekre várnak

Kottász Zoltán
2006.12.17. 23:00

Lengyelországnak eddig nem sikerült meggyőznie az Európai Bizottságot arról, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a lengyel húsáruk oroszországi importtilalmával kapcsolatos kérdésben, holott ez az Európai Unió felelőssége lenne – fejtette ki magyar újságírók előtt szombaton Budapesten Jaroslaw Pietras, a lengyel pénzügyminisztérium államtitkára, a nemzeti parlament európai integrációs bizottságának tagja. Hozzátette: „Amennyiben az Európai Bizottság nem cselekszik ez ügyben, az annyit jelent, hogy az unió nem nyújt kellő védelmet tagállamainak.”
Jaroslaw Pietras egy nappal azután nyilatkozott, hogy a brüszszeli EU-csúcstalálkozón továbbra sem sikerült megegyezésre jutni annak a varsói vétónak a feloldásáról, amely akadályt gördít az új EU–orosz partnerségi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése elé. Lengyelország mindaddig nem hajlandó visszavonni vétóját, ameddig Oroszország ragaszkodik a lengyel húsáruk importtilalmához. Noha Lech Kaczynski lengyel államfő pénteken még úgy nyilatkozott, hogy december 21-ig, az unió agrárminisztereinek háromnapos brüszszeli tanácskozásán talán sikerül kompromisszumot kötni, Pietras elmondta, nem lát sok esélyt arra, hogy még ebben az évben a felek egyezségre jutnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.