Meggyengülhet a forint

Több fronton támadják a forintot: egyrészt a hazai kamatemelési várakozások, másrészt az amerikai hozamok emelkedő trendje gyengíti a magyar fizetőeszköz erejét. Hatással van még a globális likviditás beszűkülésétől való félelem is, azaz a befektetők a korábbi hónapok tőkepiaci emelkedései kapcsán azt várják, hogy fordulhat a trend, és a könnyen mozgósítható portfóliókból elkezdik kivonni a tőkét. A forint gyengülésre van ítélve, ezt erősítette meg a napokban több nemzetközi és hazai elemző is.

2007. 01. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem három hónapos tündöklést követve megszakadni látszik a forint erősödése. Az elemzők nem gondolták október tájékán, hogy a balatonőszödi Gyurcsány-beszédre nem reagál tartósan a forint, azaz nem gyengül be, sőt a nagy nemzetközi elemzők jóslatát követve erősödni kezdett. Aki egy picit is érdekelt volt a forint erősítésében, azzal példálózott, hogy a Gyurcsány-csomag milyen jó és milyen nagy stabilitást hoz; ezzel szemben viszont sorban hullottak ki a csontvázak a szekrényből.
A befektetők látszólag arra törekedtek, hogy a forint az előző hónapokban tapasztalt 270-es szintet elhagyja, és egyre közelebb kerüljön a 250-es határvonalhoz. Amikor a hazai fizetőeszköz kurzusa megérintette a 265 forint/eurós értéket, erőteljes euróeladásokba kezdtek a befektetők. A Magyar Nemzeti Bank kamatemelése és a nemzetközi porondokon tapasztalt bizonytalanság csak olaj volt a tűzre, így a forint átlépte a 260-as, majd a 255-ös határt is. Jól látszódott az év végén, hogy a 250 forintos érték elérése, illetve átlépése egy olyan küszöb, ami senkinek nem tetszene.
Január első heteiben több szakértő megkérdőjelezte, hogy az elmúlt évek tőkepiaci felfutásai meddig tarthatók, néhány elemző vészharangot kongatott, és jelezték, hogy a korrekciós hatások már érezhetők. A tőkepiaci eladásokról szóló jóslatok érthetők, és pszichés jelentőséggel bírnak. Egy hosszú távú felfutást mindig látványos korrekció követhet, a távol-keleti piacokon soha nem látott emelkedések zajlottak, így érthető lenne egy hirtelen, mindent elsöprő gyengülés, amellyel az árfolyamok a túlértékelt kategóriából kikerülnének.
A befektetők látványosan osztják az elemzői vélekedéseket, de korántsem mennek a szakértők intelmei után, helyette inkább óvatos lépésekkel megpróbálják megelőzni a bajt. Látszódik, hogy az amerikai gazdaságról szóló hírek hirtelen irányváltásokra kényszerítik a befektetőket. A dollár–euró árfolyamában történt változások és a tengerentúli makrogazdasági folyamatok azt erősítik, hogy a könnyen likvidálható befektetéseket mobilizálják a piacok. Eddig abban voltak érdekeltek a befektetők, hogy az igen likvid piacokra öntsék a pénzt, ennek jegyében zajlottak a tőke- és pénzpiaci események, ennek volt köszönhető a forint erősödése is.
Fordulni látszik a kocka, a tőkepiaci emelkedések megakadása, az esetleges látványos távol-keleti „cunami” – amely az igen élénk piacokat és az óvatlan befektetőket elsöpörheti – veszélye lassú tőkeátcsoportosításra ösztönzi a portfóliótulajdonosokat. Hol máshol vonjunk ki jelentős nyereséget, mint ahol nem rázkódik meg ettől a piac? – ennek jegyében fog eltelni a következő néhány hét. Egy észak-európai bank elemzője a minap a portfolio.hu-nak azt nyilatkozta, hogy „elég egyértelmű a kelet-közép-európai piacok kicsúcsosodott gyengülésének háttere, a lezajlott korrekció mellett is egyértelműen van még rá esély, hogy további régiós deviza-, illetve állampapír-piaci korrekció következzen be”. Az észak-európai pénzintézet azt ajánlja ügyfeleinek, hogy továbbra is maradjanak eladói pozícióban. Barcza György, az ING Bank vezető elemzője a múlt hét közepén megkongatta a harangot, és jelezte, a forint gyengülésének rövid távon nem szabhat semmi akadályt. A szakember jóslatai azóta teljesültek, a forint átlépte a 254,50-es (50 napos mozgóátlag) szintet, és elindult a 260-as határvonal felé. Barcza György szerint a következő hetekben az euró árfolyama elérheti a 265 forintos szintet is, azaz tíz százalék alatti gyengülés várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.