Talicskás leves és lávaköves pecsenye

2007. 09. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónapja lávakövön sült két- és négylábú pecsenyével csalogatja a kis konyhai kalandtól meg nem rettenő vendégeket a Belgian pub – vagy ahogy a törzsvendégek emlegetik: a Belga Debrecenben. Mivel magunk is ilyenek volnánk, az egykori Halásztanya helyén kialakított, húszas éveket idéző kocsma újítását már csak azért is megkóstolni gondoltuk, mert a hely ízeinek felelőse Boross László mesterszakács, akinek főztjét a cívisváros több vendéglátó-ipari egységében módunkban állt nagy élvezettel fogyasztani.
A hétköznap esti vacsora menüje talicskás levesből, joghurtban pácolt pulykajavából sajtmártásból, márványsajtos brokkolifelfújtból, párolt zöldségekkel, vadrizzsel és burgonyapürével tálalt luxemburgi mandulás jércemellből, fehér és fekete csokival készült somlói galuskából és persze lávakövön sült pecsenyéből állt. A konyhafőnök ajánlatai között feltüntetett ételekből a borjút, a sertésszüzet és a pulykát most mellőztük, s a csirkemell gyümölcsökkel és barackmártással készülő megoldás mellett kötöttünk ki. Jön a kötény, a majd a lávakő, barackmártást azonban sehol nem látunk – van viszont barackbefőtt, amit a csirkével, a vékonyra szeletelt almával, a körtedarabokkal együtt ízesre sütünk a mi kis lávakövünkön. Az étlapbéli félreértést eltekintve panaszunk nem lehet, a magunk készítette-ízesítette étel kitűnő – már csak azért is, mert a Boross-féle fűszerszám, ami illendően mellékelve vagyon a csirkéhez, kihozza annak friss ízeit. Veszünk némi kóstolót a talicskás levesből is. Itt nincs félreértés, a nagyanyáink füstölt húsos-babérleveles krumplileveseit idéző levesköltemény valóban talicskában érkezik. Meg kakukkfűvel, amelynek aromáját, ízét kissé túlhangsúlyosnak értékeljük. Nem hagyjuk ki a luxemburgi mandulás jércét sem: megállapítjuk, Laci bácsi nagyot alkotott: a zamatos hús csodálatos összhangban van a mandulával és a vadrizzsel. Elégedettek vagyunk a joghurtos pulykakreációval is, még a nem a kedvenceink között számon tartott brokkolifelfújtnak is jót tett a márványsajtos kezelés.

Információk. Belga étterem, Debrecen, Piac utca 29. Árkategória: közép, főételek kétezer forint körül (www.belgadebrecen.hu).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.