Utasokat üldöz el az adóhivatal

2007. 10. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg a tél, egyben az ilyenkor népszerű egzotikus utazások időszaka, ám az utaztatók már most aggódnak: ha egyáltalán akad, akinek még jut pénze drága pihenésre, nem biztos, hogy azt magyar irodában fogja befizetni. Ennek oka a vagyonosodási vizsgálatok idén tapasztalt dömpingje, mely gyakran már-már utaszaklatásig fajul. Tavasszal ugyanis több hazai utazási iroda jelezte: az adóhatóság emberei az utaztató vállalkozás számlaellenőrzései során nem kímélték az amúgy nem nyilvános utaslistákat sem, hogy azokat böngészve akadjanak „vagyongyanús” ügyfélre.
Holott a jogszabályok szerint az irodák ügyféllel kapcsolatos papírjait, annak befizetéseit csak akkor jogosult ellenőrizni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), ha a célszemély ellen már amúgy is folyamatban van valamilyen eljárás – tudtuk meg a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnökétől. Molnár Gabriella elmondta: az utaztatótól csak konkrét, személyre szóló adatot kérhet el az APEH, vagyis az általános utaslista tabu, azt a hatóság „csak úgy” nem böngészgetheti. Ennek ellenére több megyéből – főként az osztrák határhoz közeli városokból –, de a fővárosból is számos iroda jelezte a túlzásba vitt APEH-kutakodást, amelynek hamar híre ment, külföldi irodákhoz terelve a diszkrécióra éhes ügyfeleket. Ugyan az utaztatók egyetértenek a feketegazdaság elleni küzdelemmel és az adó alól kibújók felelősségre vonásával, ám az indokolatlan vizsgálódás miatt az amúgy sem könnyű helyzetben lévő vállalkozásuk kerülhet veszélybe – vélik. Ugyanis egyre több ügyfél utazik ki inkább német nyelvterületre, hogy elkerülje az APEH figyelmét, s inkább a szomszédos országban készpénzért vagy az interneten rendeli meg drága nyaralását.
Ez piacvesztést és jelentős versenyhátrányt okoz a magyar irodáknak, arról nem beszélve, hogy ha az ügyfél nem itthon fizeti be az utazást, akkor az állam is súlyos bevételtől esik el, hisz annak adóvonzata sem a hazai költségvetésben csapódik le – közölte az elnök.
Piaci hírek szerint már jó néhány utaztatással foglalkozó szakembert csábítottak át a határon túlra dolgozni, annyira megnövekedett az igény a magyar nyelvű kiszolgálásra. Emellett egyre több osztrák és német iroda kínálja az utakat itteni képviseletén, ami szintén megkönnyíti a drága nyaralásra külföldön befizetni kívánók dolgát.
Az APEH szóvivője cáfolta lapunknak, hogy az ellenőrök minden ok nélkül vagyonos emberek után kutakodnának az utazási irodáknál. Bakonyi Ágnes elismerte: az utaztató ellenőrzésekor előfordulhat, hogy a revizor belenéz az utaslistába, de azt a vállalkozás vizsgálatának részeként, nem pedig gazdag magánszemélyek után kutatva teszik. – Van nekünk annyi tippünk, ami alapján ellenőrzünk, nincs szükségünk ilyen módszerre – közölte a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.