időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Wellness korunk várkapitányával

Muray Gábor
2007.10.24. 22:00

<p>É L M É N Y T Ú R A</p><p> Már csak lóugratásnyira vagyunk a hosszú hétvégétől, épp, mint a Sümegvár a Csobánctól, lehet szépen tervezni, nehogy az utolsó pillanatban kapkodjon a családfő, hogy mégis merre, úgy, hogy a felnőtt is jóllakjon, a gyerek is mosolyogjon. Például Sümegre és Gyulakeszire – wellnesstől a vadregényig.</p>

Sümegvár, ahogy a maga méltóságos derűjével a város fölé emelkedik, különösebb PR nélkül minden gyereket elvarázsol, s amióta Papp Imre uramék feltámasztották a várkapitányság intézményét, történelmi lovagi tornáikkal, középkori lakomáikkal – az üzleti találékonysággal őrzött hagyománnyal – példát mutattak minden hazai várbérlőnek, szóval Sümeg vára tündököl. Nem kellett ehhez más, csak cseppnyi érzékenység a tévéjátékok virágkorát jelentő magyar történelmi kalandfilmek látványvilága iránt: a hadi ruha, a fegyverforgatás, a lovas játék a vár lábánál olyan természetes, mint hadi lakomán a kézzel étkezés. A középkori végvári élet közhelyei ma már termékek – minden élmény megszerezhető, átélhető, s az a nyiladozó értelmű fiúgyermek, aki a virtuális mészárszékjátékok ellenszelében is meg bír kapaszkodni például Gárdonyiban, itt valóra válthatja álmait, ráadásul az apák sem unatkoznak. Nemcsak azért, mert kezükbe foghatnak egy-két korabeli ágyúgolyót, hanem mert várkapitányék a középkort átemelték a wellnessvilágba: a Hotel Kapitány a hetente többször is bemutatott lovagi tornák, feltálalt főúri vagy királyi lakomák mellett a legkorszerűbb spatermékekkel igyekszik kényeztetni a vendégeket, a kezeléseket a spanyol Germaine de Capuccini-Spa Marine és Spa Privelege termékekkel végzik, jelentsen ez bármit is.
Csobánc, szegény, jóval elárvultabb. A diszeli nemesek által építtetett, nyolcszáz éves vár továbbra is siralmas állapotban van, ennek megfelelően viszont sokkal vadregényesebb: pénztár helyett ott a csipkebokor, unatkozó német nyugdíjascsoportok helyett kalandtúrázók és sárkányrepülősök koptatják a vulkáni várhegy ösvényeit. Az ország talán legszebb hegye – amelyhez képest a Szent György-hegy, a Badacsony, a Somló afféle túlreprezentált paradicsom – amúgy rengeteg titkot rejt, elég csak a legendás kapitányra, Gyulaffy Lászlóra gondolni. Gyulaffy Lászlóról pedig talán senki nem tud többet Németh Gyulánál. Németh Gyula történetesen a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium vezetője, a vár rekonstrukciójáért létrehozott alapítvány szellemi atyja – s a várrom kapitánya egyben. Németh Gyula Gyulakeszin lovardát működtet panzióval, így akinek a sümegi spa már túlzás, itt garantáltan elcsendesedhet. A fenntartó lovas túrákat, oktatást, vadászlovaglást, kocsizást és hadi tornákat is ajánl, a szállóvendégeknek a lovaglási árból engedményt ad.
S arról még szó sem esett, hogy Magyarország legszebb tájéka ez, nincs az a Toscana, Provence, ami a tanúhegyek idilljével megmérkőzhetne. Hát még ha az ember lovon merészkedik a várak alá…

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.