Zölddió-lekvár és füstölt lazac

2007. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges vendéglőre bukkantunk a Rózsadomb egyik eldugott utcájában: a múlt hónapban megnyitott Napvirág étterem tulajdonosa és ötletgazdája, Kantaria Bondo a magyar konyha iránt is elhivatott, ám ide elsősorban a grúz finomságokért érdemes betérni.
A háromfogásos étkezéshez szokott magyar vendégnek kissé hoszszadalmasnak tűnik az az idő, amennyi a grúz menü végigkóstolásához szükséges. Ha erre készülünk, törődjünk bele, hogy itt nem lehet csak úgy futva megebédelni. Kantaria Bondo csaknem húsz éve él a magyar fővárosban. Jórészt neki köszönhető, hogy a vendéglő minden részéből a szíveslátás árad. A nyelvünket tökéletesen beszélő tulajdonos konyhatitkok sorába avat be, ha kissé elbizonytalanodunk az ismeretlen ételek nevét olvasva, bátran forduljunk hozzá!
A sajátos kínálat bejáratott magyar kistermelők alapanyagaiból készül. A legtöbb fogásba belecsempészett fenséges sajtokat például a minden reggel frissen beszerzett házi tejből helyben érlelik, de a túró és a vaj is saját. Éreztük is, hogy nem import, színtelen, szagtalan. Megtudjuk, ahogyan a kaukázusi kefirt sem a diszkontból szerzik be, úgy az omlós-ropogós kenyér és a zöld dióból főzött lekvár is saját recept szerinti. Ez utóbbi grátisz kerül a vendég asztalára.
A grúz konyha alapját a rengeteg friss zöldség, a dió, a cserépedény és a sokféle, ám ízléses arányú fűszerezés adja. Disznózsírt nem használnak, általában olajjal, vajjal főznek. Az adagok mégis laktatók: a tányérunk alig látszott ki a füstölt lazac alól. A frissen nyitott étteremben hamar rabul ejtett a „terülj-terülj asztalkám” – bár a belső design még finomításra szorul. Veszélyek is leselkednek az autóval érkezőre – grúz hagyomány szerint ugyanis a vendégek nem távozhatnak józanul.
A kulináris meglepetések után a számla is kellemes meglepetés volt: a bárányleves 500, az előételek 450–800, a lazac 1200, míg a Hacsapuri, a csaknem fél kiló sajttal sütött pizzaméretű házi lepény 1600 forintért került az asztalra.
Napvirág Étterem és panzió, Budapest II. ker., Napvirág utca 5.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.