Ferde beszéd az ATV műsorában

2008. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friderikusz Sándor az Egyenes beszéd című, az ATV-n zajló műsorában 2007. december 18-án a Debreczeni Józseffel folytatott beszélgetésében átlépett egy olyan határt, amelyet egy műsorvezető nem léphet át. A műsorvezető a közíróval a politológusok típusairól beszélgetett, s Debreczeni Ágh Attilát, illetve jómagamat (s kevéssé hangsúlyosan Giró-Szász Andrást) hozta fel példaként azokra az elemzőkre, akik – állítólagosan – egy párt mellett elkötelezetten, úgymond pártpropagandistaként érvelnek, és vállalják is ezt. Erre Friderikusz szó szerint így reagált: „De a kettő között ön egyenlőségjelet tesz? Mert én Ágh Attilánál – olvasva mondjuk az elemzéseit – azt tapasztalom, hogy nem elvtelenül teszi.” Mindezek alapján ki kell jelentenem: Friderikusz Sándor ezzel a megnyilvánulásával súlyosan megsértette az újságírás etikai alapnormáit. Mindez azért szégyenletes, mert egy, az újságírás kimondott és kimondatlan normáit betartani szándékozó műsorvezetőnek már olyan esetben is közbe kellene szólnia, ha mondjuk a riportalanya mondana a fentiekhez hasonlókat (ez itt nem történt), s rendre kellene utasítania a lényegében becsületsértő megállapítása miatt, a személyiségi jogok védelmében.
De itt ennél rosszabb történt: nem a nyilatkozó, hanem ő maga, a műsorvezető ragadtatta magát alapvetően etikátlan kijelentésre. (Még Debreczeni is finoman távol tartotta magát a megjegyzéstől, bár ezt nem tette elég határozottan.) Ez újszerű, meglehetősen káros jelenség, szinte precedens a magyar újságírás történetében.
Természetesen nem azt várom el Friderikusz Sándortól, hogy rokonszenvezzen vagy egyetértsen a nézeteimmel. Azt azonban igen, hogy egyet nem értésében ne vitassa el tőlem, hogy magam is – nyilván mint ő – elveket képviselek. Szerintem érdemes lenne e jelenséggel foglalkoznia például a Magyar Újságírók Országos Szövetségének vagy más, erre hivatott intézménynek, így akár az ORTT-nek is. Na persze csak akkor, ha mondjuk nem értenek egyet a fenti hangvétellel. Ha igen, az más.
Végezetül: határozottan felszólítom Friderikusz Sándort arra, hogy a következő műsorainak egyikében nyilvánosan kérjem tőlem bocsánatot elragadtatott, menthetetlen megjegyzéséért! Ha nem teszi, akkor magáról állított ki egyértelmű bizonyítványt. Ha megteszi, az számomra kielégítő, s akkor elfelejthetjük a történteket.
Fricz Tamás
politológus, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.