Brüsszeli téma lesz a kolozsvári atrocitás

2008. 03. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Össztüzet zúdítottak tegnap erdélyi magyar politikusok Emil Boc kolozsvári polgármesterre amiatt, hogy engedélyezte a szélsőségesen nacionalista román fiatalok március 15-i utcai tüntetését, amelynek következményeként súlyosan bántalmaztak egy magyar középiskolást a kincses városban. Tőkés László független, valamint Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselő bejelentette: a brüsszeli fórumok elé tárja a legionárius román tinédzserek által véresre vert Lészai Lehel ügyét, hogy hasonló esetek többé ne forduljanak elő. Tőkés szerint az Új Jobboldal nevű román szervezet magyarellenes demonstrációja, valamint a kokárdája és magyar zászlója miatt megvert diák esete nagymértékben emlékeztet az 1990-es marosvásárhelyi „fekete március” véres magyarellenes cselekményeire. Antal Árpád és Tamás Sándor RMDSZ-es képviselők tegnap felszólították Románia belügyminiszterét, hogy tiltsa be a náci eszméket hirdető szervezetet, amelynek tagjai március 15-én nyíltan uszítottak az erdélyi magyarok ellen. Aggodalmának adott hangot a történtek miatt Markó Béla RMDSZ-elnök is, leszögezve: nem lehet napirendre térni afölött, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal engedélyezte a román szélsőjobboldali ellentüntetést, amelyen a két világháború közötti vasgárdista-legionárius mozgalom jelképei voltak láthatók.
Emil Boc azzal indokolta döntését, hogy a kincses városban „elszabadultak volna az indulatok” a magyar nemzeti ünnepen, ha nem hagyja jóvá a román fiatalok köztéri megmozdulását. Egyébként a tegnap kibocsátott törvényszéki orvostani látlelet szerint Lészai Lehel hét-nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a szombati agresszió során. Teológiai professzor édesapja társaságában a 17 éves fiú az orvosi jelentés birtokában is feljelentést tett a rendőrségen, amelynek mindeddig az ötfős agresszorcsoport tagjai közül csak kettőt sikerült azonosítania, akik szabadlábon védekeznek a rablás és súlyos testi sértés gyanúja ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.