Ingatlanpanama Temesváron

Virágzik az ingatlanpanama az erdélyi Temesváron, ahol tucatnyi épületet és teleket szereztek meg illetéktelenek hamisított telekkönyvek és más okiratok révén. A bánsági város polgármestere okirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést egy magyar állampolgár ellen, aki kis híján értékesített egy központi ingatlant.

2008. 03. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

A romániai nyomozók szerint a helyi önkormányzat munkatársainak segítségével jutottak hamis iratokhoz a Temesváron garázdálkodó ingatlanüzérek. A nagyvárosban a napokban robbant ki a botrány a törvénytelen telek- és épületértékesítések körül, miután számos illegális adásvételi szerződés került napvilágra. Egy üzletember nemrégiben villát szeretett volna vásárolni a városban, de a hatszázezer eurós vételár kifizetés előtt nem sokkal kiderült, hogy a feltételezett tulajdonos által felmutatott dokumentumok hamisak. Gheorghe Ciuhandu polgármester feljelentést tett a rendőrségen a magyar állampolgárságú Berger Róbert ellen, mivel a budapesti férfi a gyanú szerint az elöljáró és az önkormányzat főjegyzője aláírását ráhamisította az ingatlan visszaszolgáltatásáról szóló okiratra, majd saját nevére telekkönyveztette az épületet. Az üzletet úgy sikerült megakadályozni, hogy az adásvétel törvényesítésével megbízott közjegyzői iroda munkatársai összevetették a dokumentumokat a telekkönyvi, valamint a polgármesteri hivatal eredeti okirataival.
A temesvári rendőrség jelenleg sötétben tapogatózik, mert feltételezése szerint a magyar állampolgárságú áltulajdonos személyi igazolványának másolata hamis, a nevében eljáró megbízottnak pedig nyoma veszett. Ovidiu Draganescu Temes megyei prefektus – a kormány területi képviselője – közölte, az elmúlt tíz évben ingatlanok és telkek tucatját szolgáltatták vissza illetékteleneknek, akik később túladtak ezeken. A tisztviselő szerint a szélhámosok a személyi igazolványtól a telekkönyvi kivonaton át a restitúciót bizonyító iratokig mindent hamisítanak, a papírok alapján pedig a kommunizmus idején elkobzott ingatlan tulajdonosa vagy annak örököse megbízottjának adják ki magukat. Ezzel a módszerrel impozáns műemlék épületek, központi ingatlanok kerültek a klánokat alkotó maffiózók birtokába a Béga-parti városban.
Sergiu Rus, a Temes megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, jelenleg 37, többségében romák által elkövetett okirat-hamisítás és ingatlanspekuláció miatt folytatnak eljárást. Az elmúlt időszakban temesvári romák tucatja íratta át a tulajdonában lévő ingatlanokat más nevére, ami annak is következménye, hogy a román és a francia rendőrség nyomozást indított a román állampolgárok által külföldön, bűncselekmények útján szerzett vagyon eredete ügyében. A tehetős temesvári romák az átíratásos módszerrel próbálják elkerülni vagyonuk elkobzását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.