Lakat kerül az elavult állatkertekre

A jelenlegi harminckettőből mindössze tizennégy állatkert lesz látogatható a jövőben Romániában, miután a hatóságok bezárják az uniós előírásoknak nem megfelelő létesítményeket. A fogságban tartott több ezer állat többsége most rendkívül sanyarú körülmények között él.

2008. 03. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter szerint 2012-ig tizennyolc állatkertet – közöttük a bukarestit – zárnak be az országban, mert nem felelnek meg a terekre, a higiéniai követelményekre és az élelmezésre vonatkozó európai uniós szabványoknak. A kormány azért döntött a vadasparkok megszüntetése mellett, mert nem rendelkeznek a működésükhöz elengedhetetlen környezetvédelmi engedéllyel.
– A romániai állatkertek többsége inkább lágerre hasonlít, amelyet az EU-hoz csatlakozott országként nem engedhetünk meg magunknak. Célunk, hogy az állatok civilizált körülmények között éljenek, részesüljenek megfelelő ellátásban – hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter. Ennek megfelelően a román kormány a jövőben mindössze tizennégy állatkert (ebből hét Erdélyben működik) korszerűsítését finanszírozza, amelyre 33 millió eurót különített el. Románia állatkertjeiben jelenleg 5000 emlős, 5200 madárféle, 450 hüllő és megközelítőleg 5300 halfajta él, legtöbbjük igen kegyetlen körülmények között. A bezárandó állatkertekben őrzött több ezer állatot más létesítményekbe helyezik át.
A mostani döntést több incidens előzte meg. Tavaly novemberben a román fővárosban működő baneasai állatkertben a gondozók hanyagsága miatt kiszabadult egy fekete párduc, amelyet többórás hajtóvadászat után altatólövedékkel ártalmatlanítottak, és ebbe az állat belepusztult. A Betty névre hallgató nagymacska senkit nem sebesített meg, de kiderült, hogy ketrece rácsait hónapokig nem ellenőrizték az állatkert dolgozói. Ugyanebben a létesítményben két évvel ezelőtt egy elefánttehén többnapos szenvedés után lehelte ki lelkét, mivel gondozói kutyákkal próbálták a ketrecébe terelni, és ekkor a lábát törte. Néhány nappal ezelőtt egy hároméves oroszlán abba pusztult bele, hogy ivartalanításakor túladagolták az érzéstelenítőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.