Mentőöv Nastasénak

Újabb akadály gördült a romániai korrupcióellenes harc elé, miután a bukaresti alkotmánybíróság úgy döntött, kizárólag a parlament jóváhagyásával indulhat bűnvádi eljárás a honatyaként tevékenykedő volt és jelenlegi kormánytagok ellen. Eközben Traian Basescu államfő felszólította a kormányt, vonja vissza a gépjárművek regisztrációs adóját.

2008. 03. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Egy ideig fellélegezhetnek a korrupcióval vádolt, ám mentelmi joggal rendelkező román politikusok, miután a bukaresti alkotmánybíróság döntése értelmében esetükben nem elegendő az államelnök beleegyezése a bűnvádi eljárás beindításához, hanem rá kell bólintania a törvényhozásnak is. A bukaresti korrupcióellenes ügyosztály (DNA) kérésére az év elején Traian Basescu államfő jóváhagyta nyolc jelenlegi és volt miniszter ellen a büntetőjogi vizsgálat elkezdését. A DNA-nak most a parlamenttől kell zöld utat kérnie ahhoz, hogy folytathassa a Paul Pacuraru jelenlegi liberális munkaügyi miniszter, Adrian Nastase volt szociáldemokrata kormányfő és szállításügyi minisztere, Miron Mitrea, valamint Codrut Seres egykori gazdasági tárcavezető ellen indított eljárást, mivel jelenleg valamennyien honatyák. A négy politikust csúszópénz elfogadásával, hivatali hatalommal való visszaéléssel és – Seres esetében – titkos gazdasági adatok kiszolgáltatásával vádolják. Tekintve, hogy idén helyhatósági és parlamenti választásokat rendeznek Romániában, szinte kizárt, hogy a gyanúsítottak mentelmi jogát megvonják, és megtörténjék a vádemelés.
A bűnvádi eljáráshoz jelenleg elengedhetetlen a kormányzó liberálisok és a kisebbségi Tariceanu-kabinetet ellenzékből támogató szociáldemokraták (PSD) parlamenti támogatása, márpedig a két alakulattól nem várható el, hogy hozzájáruljon politikusai bíróság elé állításához. Arról nem beszélve, hogy a Tariceanu vezette liberálisok jelenleg intenzív tárgyalásokat folytatnak a PSD élére nemrég visszatért Nastaséval választási szövetség és majdani koalíció kialakítása érdekében, amellyel azt is célozzák, hogy megakadályozzák a Traian Basescu államfőhöz hű demokrata-liberális párt (PD-L) hatalomra kerülését. Basescu egyébként tegnap kampányhátszelet adott volt alakulatának azzal, hogy felszólította a miniszterelnököt: vonja vissza a személygépkocsik regisztrációs adóját, és fizesse vissza a 2007 januárja óta törvénytelenül behajtott illetéket. Az adónem ügyében – amely miatt az Európai Bizottság perrel fenyegeti Bukarestet – a PD-L parlamenti indítvánnyal már módosításra késztette a kormányt, amely eddig már tucatnyi autótulajdonos ellen veszített pert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.