Olt megyei gyilkosságok

Börtön fenyeget egy román házaspárt, akiket lányuk jelentett fel a rendőrségen kétszeres csecsemőgyilkosság miatt. Az ország déli részében fekvő Olt megye egyik elmaradott településén élő Diaconuék először másfél évvel ezelőtt, legutóbb pedig februárban ölték meg újszülöttjüket.

2008. 03. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Horrorfilmbe illő történetről számoltak be a romániai hírügynökségek, amelyek szerint ehhez fogható kegyetlenségre rég nem volt példa az unióhoz tavaly csatlakozott országban. A Románia déli részén fekvő Olt megyében két testvérének meggyilkolása miatt a napokban feljelentette szüleit egy tizenhat éves lány, mivel képtelen volt titokban tartani a borzalmakat. Iuliana Diaconu beszámolója szerint szülei közvetlenül világra jöttük után ölték meg a csecsemőket, a lány pedig azt a helyet is megjelölte az ügyészeknek, ahová apja eltemette az egyik gyereket. A család Sprancenata településen, mindössze 13 ezer forintnak megfelelő szociális segélyből él, a 34 éves anya három gyermeke mostani élettársától, 16 éves lánya pedig előző házasságából származik.
A bűncselekmény ügyében két héttel ezelőtt, akkor még ismeretlen tettes ellen indított eljárást a rendőrség, miután egy juhász legeltetés közben csecsemőtetemre bukkant a mezőn. Most Iuliana vallomása alapján sikerült felgöngyölíteni a történteket. Anyja először másfél évvel ezelőtt ölte meg egynapos csecsemőjét, amelynek rongyot dugott a szájába. A holttestet a családfő, Sabin Diaconu reklámszatyorba rakta, majd olyan területen ásta el, amely jelenleg víz alatt áll; itt a hatóságok a víz lecsapolása után foghatnak neki a kutatásnak. A másik csecsemőt februárban az apa agyonverte, majd kidobta a mezőre, későbbi vallomása szerint abban reménykedve, hogy a vadállatok felfalják, így nem marad nyoma a gyilkosságnak. Iuliana beszámolt arról is, hogy a legutóbbi bűncselekmény idején kénytelen volt végighallgatni, amint halála előtt kistestvére egy órán keresztül szenved.
A gyermekjogvédelmi hatóság Diaconuék négy gyermekét állami gondozásba helyezte, a szülők ellen pedig emberölés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, és életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.
Romániában évente több mint száz csecsemőt gyilkolnak meg vagy hagynak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.