Románia drogcélországgá válhat

Riasztó mértékben nő a drogfogyasztás Romániában, amely a nemzetközi kábítószer-kereskedelem tranzitországából rövid időn belül célállammá válhat. Szerte a világon naponta vesznek őrizetbe román állampolgárságú drogcsempészt vagy -futárt.

2008. 03. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Washingtonban és Bukarestben egyaránt vészjósló előrejelzés látott napvilágot a romániai kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem várható előretöréséről. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának a nemzetközi drogcsempészet megfékezését célzó, 2008-ra vonatkozó stratégiája rámutat, hogy az uniós államban az elkövetkező időszakban megugrik a heroin- és ecstasyfogyasztás mértéke, a drogkereskedelem pedig minden eddiginél nagyobb mértékben növekszik majd. Románia jelenleg kétirányú tranzitországnak számít a nemzetközi kábítószer-forgalmazás útvonalán. A csempészek az országon keresztül – Magyarország és Szerbia irányában – juttatják Nyugat-Európába az Afganisztánból származó heroin-, morfium-alapanyagú és ópiumszállítmányaikat, másrészt a kontinens nyugati és északi feléből ugyanitt jutnak el a szintetikus drogok Ázsiába.
Romániában tavaly 2300 kiló kábítószert foglaltak le, ez azonban csupán a jéghegy csúcsának számít, mivel becslések szerint az ország területén keresztülhaladó drogszállítmányok nyolcvan százalékát sikerül túljuttatni a határon. A bukaresti belügyminisztérium kábítószer-ellenes ügynöksége (ANA) adatai szerint az országban stagnál ugyan a nagy kockázatú drogot fogyasztók száma – a román fővárosban például huszonnégyezer heroinfüggőt tartanak nyilván –, azonban egyre többen vetik alá magukat a marihuána, vadkender és hasis hatásának. Ez a jelenség elsősorban az erdélyi nagyvárosokra jellemző, ahol a fiatalok könnyűszerrel hozzájutnak a Magyarországon keresztül érkező cseh és lengyel szintetikus drogokhoz.
Pavel Abraham rendőrbiztos, az ANA elnöke a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kábítószer célba juttatása érdekében a nemzetközi csempészhálózatok előszeretettel alkalmaznak román állampolgárokat, akik az ország 2007-es uniós csatlakozása óta a világ számos országába szabadon beutazhatnak. „Nem túlzás: világszerte legalább egy román drogfutár fennakad naponta a bűnüldöző szervek hálóján. Akadnak olyan elmaradott romániai falvak, ahonnan a fiatalok többsége rendszeresen megfordul Dél-Amerikában, Kubában, mindezt droghordárokként teszik” – nyilatkozta a bukaresti illetékes. Egy Szenegálból Madridba tartó román férfi bőröndjében például nemrég három kilogramm kokaint fedeztek fel, egy román házaspár tíz kiló heroinnal Ecuadorban bukott le, sőt előfordult, hogy egy román férfi a gyomrába rejtett el egy kilogramm heroint.
Tavaly Romániában csaknem háromezer, kábítószerrel összefüggő bűncselekményt jegyeztek, de csak 521 csempészt ítéltek el. Néhány napja a bukaresti táblabíróság azzal az indokkal helyezett szabadlábra két, 84 kilogramm heroinnal letartóztatott drogkereskedőt, hogy nem veszélyesek a társadalomra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.