Tartanak Tőkés EPP-tagságától

2008. 03. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Románia Demokrata-Liberális Pártja (PD-L) a romániai választási kampány közeledtével indokolja, miért utasítja el Tőkés László független európai parlamenti képviselőnek az Európai Néppártba történő felvételét. A tavalyi EP-választásokon mandátumot szerzett református püspök ügye a napokban ismét napirendre került Brüsszelben a néppárti frakcióban, miután a román delegáció képviselői megismételték korábbi álláspontjukat, miszerint határozottan elutasítják Tőkés EPP-tagságát. Lapunk úgy tudja, a néppárt szerdai frakcióülésén Vytautas Landsbergis volt litván államfő azt firtatta képviselőtársaitól, miért nem kap felkérést az erdélyi euróképviselő, hogy legyen az EPP tagja.
Sorin Frunzaverde, a román néppárti delegáció vezetője a javaslatra úgy válaszolt: Tőkés ellen a temesvári forradalom utáni magatartása miatt van kifogás, és ha ezen a püspök változtatna, akkor újratárgyalható lenne a kérdés. Marian-Jean Marinescu PD-L-es képviselő hozzátette: Tőkés tagfelvétele rontaná pártja esélyeit az idei romániai helyhatósági és parlamenti választásokon, mivel a demokrata-liberális alakulat nehezen tudná megmagyarázni választóinak, miért támogatja a Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazó egyházfőt. Különben Tőkés tagságát a PD-L korábban a püspök nacionalista retorikája miatt ellenezte, és nem volt hajlandó tudomásul venni Traian Basescu román államfő Tőkés EPP-felvételét támogató álláspontját.
Bernd Posselt német képviselő leszögezte: a néppárti frakciónak mielőbb meg kell hallgatnia a jelöltet, majd szavaznia kell a felvételről. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a román delegáció vezetőjével csak udvariasságból konzultálnak, és nincs vétójoga a kérdésben, utalva a korábbi román álláspontra, miszerint Tőkés nem ülhet a néppárti padsorokba, míg küldő országa EPP-képviselői ellenzik tagságát.

Sok a román rendőr. Toró T. Tibor, az RMDSZ parlamenti képviselője szerint a rendőrség állományán belül a más nemzetiségűek aránya a jelenlegi egy százalék helyett tíz százalék kellene hogy legyen. Toró szerint a rendőrség kötelékében a más nemzetiségűek tízszázalékos jelenléte tekinthető arányosnak a romániai etnikai eloszlás szempontjából. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.