Újságírókat vernek Romániában

Aggodalommal tölti el a romániai újságíró-szervezeteket a médiában dolgozók elleni támadások elszaporodása. Az elmúlt időszakban több vidéki újságírót ért brutális támadás tényfeltáró írásaik miatt, sőt a napokban Traian Basescu államfő is hadat üzent a nagy bukaresti médiatrösztöknek, miután elemzők éles kritikával illették a politikusi pályára lépett lányát.

2008. 03. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Általános felháborodással kíséri figyelemmel a romániai újságíró-társadalom annak a vidéki sajtósnak az esetét, akinek egyik fülét a napokban egy férfi a nyílt utcán csaknem levágta. Mihai Brahára, a Kárpátokon túli Vrancea megyében megjelenő Ziarul Tau című hetilap munkatársára egyik közeli szomszédja támadt rá azért, mert leleplező cikket közölt róla. A riporter még tavaly decemberben feltárta, hogy Marasesti városban illetékteleneknek is adnak szociális lakásokat. Kiderült, hogy a település polgármesterével ápolt kapcsolatának köszönhetően az agresszor, Stefan Aldea szolgálati lakást kapott a városházától, holott a kérelmező már rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, s ez kizáró ok. A férfi a leleplező írás miatt bosszúból, az utcán lefejelte az újságírót, majd egy késsel súlyosan megsebesítette az egyik fülét, amit bravúros műtéttel varrtak vissza az orvosok.
Az áldozat feljelentése nyomán a rendőrség súlyos testi sértés gyanújával eljárást indított az elkövető ellen, akinek felelősségre vonását követelik a bukaresti újságíró-szervezetek. Annál is inkább, mert a romániai médiamunkásokra – főleg most, a helyhatósági és parlamenti választások kampányának közeledtével – jelentős nyomást gyakorolnak politikusok, üzletemberek. Ma sem tudni pontosan, mi okozta például a Dolj megyei Indiscret hetilap munkatársának február 20-án bekövetkezett halálát, amely Costin Badoiu hozzátartozóinak és kollégáinak meggyőződése szerint öszszefüggésben áll az újságíró tényfeltáró írásaival. A 39 éves Badoiu barátai társaságában hirtelen rosszul lett, és perceken belül elhunyt, a törvényszéki orvostani intézet jelentése szerint szívinfarktusban. Háziorvosa közölte, páciensének nem voltak szívpanaszai, ezzel szemben mérgezéses tünetre vall, hogy a férfi szemei vérbe borultak, arcszíne pedig sárgára váltott. Az elhunyt özvegye azt állította, férjét a helyi maffiával összefonódó politikusok tetették el láb alól, és noha sokszor kapott fenyegető telefonhívásokat, a rendőrség érdemben nem vizsgálta ki ezeket az eseteket.
A romániai média központi híradásait jelenleg Traian Basescu államfő minapi fenyegetőzése vezeti, amely szerint minden törvényes eszközt bevet a családját ért – szerinte nemtelen – támadások ellen. Bukaresti elemzők szerint az elnök – aki tavaly elkobozta egy újságírónő mobiltelefonját – közvetve bátorítja a sajtó elleni támadásokat, még akkor is, ha családapaként kelt a számos tévécsatornán „politikailag inkompetensnek” nevezett kisebbik lánya védelmére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.