Verés kokárda miatt

2008. 03. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véresre vertek szélsőséges román fiatalok egy 17 éves magyar diákot március 15-én Kolozsváron, mert hóna alatt összecsavart piros-fehér-zöld zászlóval, mellén kokárdával igyekezett a ’48-as megemlékezésre. Lészai Lehelre, az Apáczai Csere János Gimnázium tanulójára öten támadtak rá a kincses város központjában, egy kerületi rendőrőrs ablaka alatt, a földre teperték, rugdosták, majd a zászlóval együtt távoztak a helyszínről. Az áldozat nevében apja, Lészai Lehel teológiatanár tett feljelentést a rendőrségen, amelynek a fiú által adott személyleírás alapján, a titkosszolgálatok bevonásával tegnap sikerült azonosítania és őrizetbe vennie két elkövetőt. Mindkettőről az a hír járja, hogy az Új Jobboldal elnevezésű félfasiszta román légionárius szervezet szimpatizánsa, amely a március 15-i magyar megemlékezésekkel párhuzamosan tüntetett a kincses városban „a magyar szeparatizmus ellen”.A két román fiatalembert – akik állítólag elismerték, hogy a magyar jelképek miatt támadtak áldozatukra – tegnap délután már el is engedték, így szabadlábon várhatják az ellenük induló eljárást.
Erdélyi magyar és román civil szervezetek, sőt Kolozs megye román prefektusa élesen bírálta Emil Boc polgármestert a szélsőséges megmozdulás engedélyezése miatt. Erdély többi településén nem kísérte incidens a megemlékezéseket, és a forradalmi emlékhelyeken magyarok ezrei hajtottak fejet a márciusi hősök tiszteletére. Néhány helyszínen a résztvevők füttyel fogadták Gyurcsány Ferenc üzenetének felolvasását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.