Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

K&H-ügy: senki sem tudja, mekkora a kár

2008. 05. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barta Gyula, a bíróság által felkért igazságügyi könyvszakértő sem tudta megmondani a K&H-ügy tegnapi tárgyalásán, hogy kinek és mekkora kára keletkezett a többmilliárdos sikkasztás és pénzmosás eredményeként. A szakértő úgy vélte, a pontos kárérték megállapítása nem az ő kompetenciájába tartozik, azt a bíróságnak kell megállapítania. Hangsúlyozta: ő csak azt tárta föl vizsgálati jelentésében, hogy „mennyi pénz került ki a rendszerből”, vagyis mennyit utaltak át külföldi számlákra, vagy forgattak meg szabálytalanul. – De ez nem azonos a befektetőket ért kárral – jelezte.
A K&H-ügy elsőrendű vádlottja, Kulcsár Attila viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyfélegyenlegek (vagyis a ki- és befizetéseket, tranzakciókat tartalmazó adatsorok) révén pontosan meghatározható lenne a tényleges kárérték. Ám tegnap kiderült, hogy a szakértő meg sem tudta nyitni a K&H Banktól kapott adathordozón azokat a fájlokat, amelyek a vitatott tranzakciók többségét tartalmazták. Kulcsár kiemelte: a vádiratban kárt okozó cselekményként tüntettek fel olyan utalásokat, amelyek „kívülről nézve” sikkasztásnak tűnnek, de a valóságban a befektető saját vagy érdekeltségébe tartozó számláira mentek, így nem minősülnek bűncselekménynek. Az egykori bróker azt ígérte: az ezt alátámasztó iratokat e héten benyújtják a bíróságra.
Varga Zoltán bíró tervei szerint június végén elsőfokú ítéletet hirdet a Fővárosi Bíróság.
A többmilliárdos sikkasztási és pénzmosási ügynek összesen 22 vádlottja van, köztük például Forró Tamás egykori balliberális médiaszemélyiség. Mostanáig mintegy kétszáz tanút hallgattak meg. A vádlottak közül egyedül Kulcsár Attila tett részben beismerő vallomást, mindenki más tagad.
Elkülönítve tárgyalják Kodela László ügyét, aki a Medgyessy-kormány humánpolitikai helyettes államtitkára volt. Őt vesztegetést színlelve elkövetett, hivatali befolyással üzérkedéssel és az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalással vádolja az ügyészség; az ő ügyében szintén június második felében várható ítélet.

bíró a célkeresztben. Újabb támadás érte a Kulcsár-pert tárgyaló Varga Zoltán bírót: ezúttal a Stop.hu internetes portál írta azt a napokban Zámbó Gyulára, Kulcsár ügyvédjére hivatkozva, hogy a bíróság olyan szakértőt rendelt ki, „aki igazából nem is az”. Ezzel szemben az ügyvéd elmondta: ő ilyet nem mondott, ezért várhatóan helyreigazítást kér az internetes laptól. Egyébként a napokban jelent meg a baloldali publicista, Kende Péter második olyan könyve, amely élesen támadja Varga Zoltán bírót, mégpedig az Orbán Viktorról, a Fidesz elnökéről írt rágalmazó könyveihez hasonló stílusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.