A milliárdos Advertum-ügy titkai

Mind bonyolultabbá, a kormány számára pedig egyre kellemetlenebbé kezd válni az Advertum-ügy. Kiderült ugyanis, hogy a cégbirodalomhoz köthető személyeket bűncselekmények elkövetésével vádolják. Ismert, a társaság kormánygaranciával kétmilliárd forint hitelt vehet fel országos médiahálózat fejlesztésére. Sziky Gyula, az Advertum korábbi tulajdonosa, valamint tizenhárom társa csődbűntett és egyéb vagyon elleni bűncselekmények miatt került a vádlottak padjára.

Munkatársunktól
2008. 06. 30. 17:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E körnek tulajdonított törvénytelen pénzmozgásokról és céges manipulációkról még a garanciavállalásról szóló kormányhatározat közzététele előtt készült egy összefoglaló jelentés is, amely kockázati tényezőként említi a vállalkozó tevékenységét. A dokumentum címzettje ráadásul – a Hír TV információi szerint – maga a kormány volt. Ha ez igaz, akkor a kabinet, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kétes ügyletek ellenére biztosítana többmilliárdos hitelgaranciát az Advertumnak.
A vállalkozásnak nyújtott kormányzati hitelgarancia kapcsán egyébként tegnap két parlamenti bizottság is meg kívánta hallgatni Veres János pénzügyminisztert. A tárcavezető azonban – az előre megbeszélt időpont dacára – nem jelent meg a kínosnak ígérkező meghallgatáson. Helyette viszont ott volt Keller László pénzügyi államtitkár. Sok értelme azonban az ő megjelenésének sem volt, hiszen a szocialista bizottsági tagok távolmaradása miatt még az ülés napirendjét sem sikerült elfogadni. Keller mindenesetre tagadta, hogy a kormány, vagy akár csak a pénzügyminiszter asztalára került volna az Advertum körüli gyanús ügyekről és kockázatokról szóló jelentés.

Bővebben a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.