időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Fodor nyitott az MSZP felé?

Zsebõk Csaba
2008.06.28. 22:00

Nyitottnak tartják a szocialisták az SZDSZ új elnökét a koalíció újjáélesztésére vagy az MSZP külső támogatására – tájékoztatták lapunkat kormánypárti politikusok. Az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor találkoztak egymással a hét végén, és a jövő hét elején folytatják a megbeszélést.

A Fidesz veszített előnyéből, és az SZDSZ-szel lehet kompromisszumot kötni, ezzel a két prognózissal állította maga mellé a miniszterelnök a szocialista frakciót kedden; az előbbit egy még nem nyilvános felmérésre, utóbbit pedig a szabad demokrata pártelnökkel folytatott tárgyalására hivatkozva állította Gyurcsány – adta hírül tegnap a szocialistákhoz közel álló Stop.hu. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó befolyásos szocialista honatya ugyanakkor közölte, a frakció és a pártvezetés soraiban az az álláspont uralkodik, hogy a közvélemény-kutatásokat érdemes ugyan figyelni, de most inkább dolgozni, illetve jól kormányozni kell. Informátorunk azt mondta, hogy az MSZP és az SZDSZ elnöke között állítólag több politikai forgatókönyvről szó esett, ám kedden a szocialista frakció előtt Gyurcsány nem próbálta felvázolni a legvalószínűbbet, és még a szabad demokraták várható poltikai, illetve gazdaságpolitikai feltételeiről sem adott számot.
Hivatalosan csak a jövő héten egyeztet a két párt felső vezetése a kormány esetleges támogatásáról, sajtóhírek szerint az ősszel megtárgyalandó adó- és a költségvetési törvényekről. Az MSZP-frakció és a kormányfő, bár semmilyen konkrét döntést nem hoztak kedden, terveik szerint egyes adókedvezmények eltörlésével csökkentenék kismértékben az adókat és a járulékokat, ugyanakkor nem fognák vissza a szociális kiadásokat. Mindez igencsak szemben áll a szabad demokraták eddig deklarált elképzeléseivel, ám a szocialisták szerint meg tudnak egyezni az „egypárti kormány”, valamint a költségvetés támogatásának ügyében. Gyurcsány egyébként kizárta a szociális ellátórendszer radikális átalakítását: mindössze rendszeren belüli átalakítást tart elképzelhetőnek a rászorultsági elv érvényesítése és a munkára való ösztönzés érdekében – olvasható a baloldali internetes portálon, amely szerint a kormányfő-pártelnök nem nyúlna a minimálbér adómentességéhez, a 13. havi nyugdíjhoz vagy a családi pótlékhoz sem, ám az étkezési, üdülési és munkába járási kivételével az összes többi adókedvezményt visszaszorítaná, amivel a kormány becslései szerint mintegy 400 milliárd forintot lehet összesöpörni. Ennek egy részét fordíthatná aztán az SZDSZ-nek is tetsző adó- és járulékcsökkentésre. Valamit kell a szabad demokratáknak ajánlanunk, ugyanis jórészt a világgazdasági folyamatok miatt már nem áll rendelkezésünkre az a 200 milliárd forint, amellyel még két-három hónappal ezelőtt is számolhattunk – hallhattuk kormánypárti informátorunktól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.