Markó Béla szerint egyedül is megy

Távol áll a politikai párbeszédtől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP), noha együttműködés híján megtörténhet, hogy az őszi választásokon parlamenti képviselet nélkül marad az erdélyi magyarság.

2008. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbizakodottá tette a júniusi helyhatósági választásokon elért eredmény az RMDSZ vezetőit, akik a kampányban szorgalmazott összefogáshoz képest ezúttal ódzkodnak a politikai rivális MPP-hez történő közeledéstől.
Markó Béla elnök a szövetség állandó tanácsának ülése után – amelyen a kétfordulós megméretés eredményeit elemezték – úgy nyilatkozott: az ősszel esedékes romániai parlamenti választásokon az RMDSZ valószínűleg anélkül is eléri az ötszázalékos bejutási küszöböt, hogy szövetkezne a Szász Jenő vezette alakulattal.
Kijelentését arra alapozta, hogy az RMDSZ-nek idén szerinte sikerült megőriznie a 2004-ben megszerzett önkormányzati mandátumokat. (Ennek ellentmond, hogy a politikai alakulat 2008-ban öt polgármesteri, 22 megyei és közel 300 helyi tanácsosi tisztséggel kevesebbet gyűjtött be négy évvel ezelőtthöz képest). „Nem is tudjuk, kivel kell tárgyalnunk az MPP-ben, ennek a pártnak a vezetője ugyanis elvesztette a választásokat, nem tudható, van-e még politikai jövője” – utalt Markó arra, hogy Szász Jenő alulmaradt az RMDSZ jelöltjével szemben a Hargita megyei tanácselnöki posztért folytatott küzdelemben. Hozzátette: a polgáriakkal való együttműködés helyett az MPP szavazótáborával kívánnak párbeszédet folytatni. Ezzel szemben Szász Jenő úgy véli: a parlamenti választásokon az RMDSZ-nek szüksége lesz a kiegyezésre az MPP-vel, amely összesen 11 polgármesteri, 19 megyei és 489 helyi önkormányzati mandátumot szerzett.
Ezzel egy időben ellenzékbe kényszerült Sorin Oprescu, Bukarest függetlenként mandátumot szerzett szociáldemokrata főpolgármestere és az őt támogató balliberális oldal, miután a demokrata-liberálisok többségi koalíciót alakítottak ki a fővárosi közgyűlésben a George Becali, a Steaua futballcsapat tulajdonosa vezette Új Generáció Pártjával. Mindez várhatóan rendkívül megnehezíti majd a polgármester mozgásterét, hiszen az alpolgármestereket adó két alakulat máris bejelentette: a választásokon alulmaradt Vasile Blaga projektjének gyakorlatba ültetését tekinti prioritásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.