Román jogosítvány kenőpénzért

2008. 06. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymillió eurót zsebeltek be román bűnözők, akik csúszópénz ellenében juttatták jogosítványhoz állampolgárok ezreit anélkül, hogy vizsgáztak volna. A romániai korrupcióellenes ügyészség a napokban csapott le a Bukaresttől északra fekvő Arges megyében tevékenykedő, többek között rendőrökből álló hálózatra. Tizenhét gyanúsítottat helyeztek 29 napos letartóztatásba, közöttük a pitesti megyeszékhely gépjárművezetői és forgalmi engedélyek kiadásával foglalkozó hivatalának hat rendőri státusú munkatársát.
A nyomozók kiderítették, hogy a bűnbanda 700 és 4500 euró közötti összeget kért egy-egy jogosítvány elkészítéséért, és a kenőpénz fejében a jelentkezőnek nem kellett vizsgáznia. A csoport több tagjának kifejezetten az volt a feladata, hogy az ország minden részéről becserkéssze a jogosítványra vágyókat, akiknek a fiktív vizsgáztatás kedvéért soron kívül Arges megyébe helyezték át a lakcímét. A fejvadász szerepét elsősorban az autósiskolák oktatói, tulajdonosai látták el, de ugyanezt tette a Pitesti környéki Vedea község ortodox papja is, aki az elmúlt három hónapban több mint 2,5 millió forintnak megfelelő összeget hajtott be az általa szállított ügyfelektől. A gyanúsítottaknál tartott házkutatáskor több mint egymillió eurót foglaltak le a nyomozók, egyedül Gheorghe Vlasceanu felügyelőtől, a vezetői engedélyek kiadásával foglalkozó hivatal parancsnokától félmilliót. Törvénytelenül tett szert jogosítványra Cristian Piedone Popescu, Bukarest 4. kerületi polgármestere is.

Rablással gyanúsított rendőr. Őrizetbe vettek kedden egy hajdúhadházi rendőrt, akit rablással gyanúsít a Debreceni Nyomozó Ügyészség – adta hírül az MTI. A tiszthelyettes letartóztatásáról hamarosan döntenek. A szóban forgó cselekmény büntetési tétele 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.