Szatmárnémeti ismétlés

2008. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői egyaránt elégedettek a helyhatósági választások vasárnapi második fordulójában megszerzett 36, illetve öt polgármesteri mandátummal. Az RMDSZ – amely az idén 184 város és község élére állított elöljárót, öttel kevesebbet, mint 2004-ben – legnagyobb fegyverténye, hogy az MPP-s Csinta Samut maga mögé utasító Antal Árpád révén megőrizte Kovászna megye székhelye, a hatvanezres lélekszámú Sepsiszentgyörgy polgármesteri székét, a 115 ezres, negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben pedig Ilyés Gyula a szavazatok 58 százalékának begyűjtésével újrázott román ellenfelével szemben. Jelentős adat, hogy Kaba Gábor (RMDSZ) harmadik mandátumot nyert a mindössze 15 százalékban magyarok lakta Temes megyei Zsombolyán. Mezei János, a márciusban alakult polgári párt jelöltje irányítja a következő négy évben a húszezres Hargita megyei Gyergyószentmiklóst, míg a tízezres lélekszámú, Kovászna megyei Baróton a szintén MPP-színekben indult Nagy István nyert harmadik mandátumot; további három mandátumát az MPP községekben szerezte.
Meglepetést hozott a második forduló országos szinten: a kisebbségi liberális-RMDSZ-kormányt ellenzékből támogató szociáldemokraták (PSD) 472 elöljárói széket tudhatnak magukénak, szemben a szintén ellenzéki demokrata-liberális (PD-L) alakulat által megszerzett 432 mandátummal. A legnagyobb érvágást azonban az jelenti a Traian Basescu államfőt támogató jobbközép PD-L számára, hogy jelöltje, Vasile Blaga veresége révén elveszítette a bukaresti főpolgármesteri posztot, amelyet a függetlenként indult szociáldemokrata Sorin Oprescu által az 1989-es rendszerváltás óta először hódít meg a baloldal. A hét végi megmérettetés másik, tragikus érdekessége, hogy a moldvai Voinesti községben a két polgármesterjelölt közül az nyerte meg a választást, aki vasárnap reggel elhunyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.