időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Törékeny tűzszünet Gázában

Munkatársunktól
2008.06.28. 22:00

Láthatóan lelkesültség nélkül, de Izrael is elismerte, hogy ma reggeli hatállyal életbe lépő tűzszünetben állapodott meg a Gázai övezetet tavaly június óta uraló Hamász palesztin szervezettel. „A két fél közös egyetértésre jutott Egyiptommal” – kommentálta a közvetítő Kairó által már korábban felröppentett hírt az izraeli küldöttséget vezető Ámosz Gilád tábornok. Ehud Olmert miniszterelnök és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter tegnap hagyta jóvá a hat hónapra szóló megállapodást, amelynek értelmében a Hamász beszünteti az izraeli települések elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig a Gázai övezet elleni akciókat. Izrael ígéretet tett arra, hogy a jövő héten fokozatosan feloldja az övezet blokádját.
A tavaly június óta csak Ciszjordániát ellenőrzése alatt tartó Mahmúd Abbász palesztin elnök és szervezete, a Fatah minden gázai csoportot a megállapodás betartására szólított fel. Nem marad válasz nélkül, ha Izrael esetleg megsértené a tűzszünetet – hangsúlyozta Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője. Az övezetből Izrael felé indított rakétatámadások végrehajtójaként jelentkező Iszlám Dzsihád bejelentette, tiszteletben tartja a megállapodást, azonban aggályát hangoztatta, hogy Egyiptom erőfeszítéseivel ellentétben az egyezmény nem terjed ki Ciszjordániára, nem érinti a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi átkelő újramegnyitását sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.