Erdélyi koalíciós egyeztetés

Belső koalíció formájában képzeli el a választási együttműködést Markó Béla RMDSZ-elnök a rivális Magyar Polgári Párttal, amelynek jelöltjei a tulipán jelképe alatt indulnának az őszi romániai parlamenti választáson – derült ki a szövetség elnöke és Tőkés László püspök hét végi találkozóján.

2008. 07. 17. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezer székely leány Csíksomlyón. Több ezren vettek részt a hét végén a székelyföldi Csíksomlyón megrendezett Ezer székely leány elnevezésű hagyományápoló ünnepségen. A rendezvényt először 1931-ben hívták össze, hogy ősi hitükre és erkölcseikre emlékeztessék a szülőföldjükről nagy számban elvándorolt székely fiatalokat. A népünnepélyen népviseletbe öltözött fiatalok vonultak fel Csíkszereda főterén, majd benépesítették a búcsújáról közismert csíksomlyói hegyet, amelynek színpadán csaknem ötven néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget. (R. Sz.)


Nem hozott érdemi előrelépést Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének szombati, az erdélyi magyar politikai erők összefogását célzó megbeszélése. Ha csak azt nem tekintjük áttörésnek, hogy a romániai parlamenti választások közeledtével folytatódik a tavaly novemberi európai parlamenti megmérettetés előtt félbeszakadt párbeszéd a romániai magyar politikai palettát uraló szövetség és az ellenzéki oldal szellemi vezetőjének tartott Tőkés László között. Jelzésértékű különben, hogy Markó Béla még mindig nem tartja tárgyalópartnernek Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, és továbbra is csak a püspök közvetítésével hajlandó egyeztetni az esetleges politikai együttműködésről.
A hét végi marosvásárhelyi találkozót követően Markó meg is jegyezte: a magyar szavazatok 85 százalékának a júniusi helyhatósági választásokon történt begyűjtése folytán az RMDSZ nem szorulna rá az MPP-re, egyedül is bejutna a bukaresti parlamentbe, ennek ellenére keresi az együttműködés, az öszszefogás lehetőségét az RMDSZ-en kívüli csoportosulással. Az RMDSZ elnöke közölte, hogy a Szász Jenő által korábban javasolt pártkoalíció a nyolcszázalékos törvényhozási küszöb miatt nem lenne célravezető, éppen ezért belső koalíciót ajánl a polgári pártnak. Ez azt jelenti, hogy a belső koalíciót az RMDSZ listáin alakítanák ki, és a tulipán jelképe alatt szenátorrá és képviselővé választott MPP-sek csoportja megőrizné önálló arculatát, identitását a román parlamentben. Ezt a megoldást azonban Szász már korábban elvetette, mondván, pártja jelöltjei nem kívánnak RMDSZ-színekben indulni, mert elveszítenék identitásukat.
Tőkés László elmondta: az erdélyi magyarság megegyezést szeretne, ennek érdekében azon lesz, hogy az álláspontokat tovább közelítsék egymáshoz. – Bízom benne, hogy ősztől az RMDSZ-es tulipán és az MPP-s fenyő egyaránt jelen lesz Románia parlamentjében, képviselve az erdélyi magyarság alapvető célkitűzéseit, az autonómiát és Erdély modernizálását – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő. A felek megállapodtak, hogy két hét múlva folytatják a tárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.