Függetlenség helyett autonómiát?

2008. 07. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha törvényes alapja lenne rá, az erdélyi magyarság nem támaszt függetlenedési igényeket Romániával szemben, a közösséget a jól működő autonómia foglalkoztatja – hangoztatta Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő az Európai Szabad Szövetség (EFA) és a Zöld Párt EP-frakciójának tegnap Marosvásárhelyen kezdődött kihelyezett ülésén. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke leszögezte: a magyarság létszáma Erdély számos régiójában főként a nacionalista román asszimiláció folytán csökkent drasztikusan, és hasonló elnyomás nehezedik jelenleg a moldvai csángó közösségre is.
A környezetvédelem, a decentralizáció és az autonómia tárgyában rendezett konferencia több előadója úgy fogalmazott: a kisebbségek is épp olyan védelemre szorulnak, mint a természet. Nelly Maes, az Európai Szabad Szövetség elnöke elmondta, a valamikor többségben lévő, de gazdaságilag elnyomott belgiumi flamand közösség a múlt században lépésről lépesre haladt, amíg elérte, hogy társnemzetként ismerjék el. Maes szerint valamennyi európai nemzetiségnek joga van az önrendelkezéshez, az erdélyi magyarság esetében pedig különösen fontosnak nevezte az anyanyelvű oktatás minél szélesebb körű biztosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.