Gőzerővel zajló román átvilágítás

2008. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel félezer, a kommunista román titkosszolgálatnak dolgozó vagy azzal együttműködő személyt leplezett le tavaly a Securitate irattárát vizsgáló bukaresti tanács (CNSAS) – derül ki az intézmény 2007-es tevékenységét ismertető összesítésből. A Csendes László által irányított testület egész évben
18 ezer köztisztviselő és közméltóság, illetve hasonló posztra pályázó személy dossziéját vizsgálta át. Az átvilágítás során fennakadt 482 személy közül 381 a Nicolae Ceausescu diktátor által létrehozott titkosszolgálat, a Securitate tisztje vagy fizetett ügynöke volt, míg 101 köztisztviselőről kiderült, hogy együttműködött a kommunista elnyomó gépezettel. Nevüket egyébként a CNSAS kivétel nélkül közzétette Románia hivatalos közlönyében. A politikai rendőrség tevékenységének feltárására, a kollaboránsok leleplezésére hivatott intézmény archívuma jelenleg 1,7 millió, a román állam különböző struktúrái által összeállított dossziét rejt magában, amely kétmilliónyi kötetre rúg. Tavaly összesen 130 ezer doszszié került az átvilágító bizottság birtokába az igazságügyi minisztériumtól, a főügyészségről és a hírszerző szolgálattól. Ezek az intézmények sokáig technikai akadályokra hivatkozva hátráltatták az átvilágítást, mígnem Traian Basescu államfő közbenjárására 2004-től már nem gördítenek akadályt a Securitate-archívum átadása elé.

Korrupciós fék. Elmarasztalja a korrupcióellenes harc fékezése miatt az Európai Bizottság Románia parlamentjét. A Newsin hírügynökség úgy tudja: a romániai igazságügyi rendszer helyzetéről néhány nap múlva közzéteendő brüsszeli jelentés amiatt bírálja a törvényhozást, hogy a posztkommunisták által ellenzékből támogatott kormányzó liberálisok és az RMDSZ nem tette lehetővé, hogy bűnvádi eljárás induljon a korrupcióval gyanúsított Adrian Nastase volt szociáldemokrata kormányfő és exminiszterei ellen. Az EB egyúttal elismerően szól a Traian Basescu elnök által támogatott korrupcióellenes ügyészség erőfeszítéseiről. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.