Gyerekek gyújtogattak Besztercén

2008. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült azonosítani a tizenkét nappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott besztercei evangélikus templom gyújtogatóit. Ioan Bodescu Beszterce-Naszód megyei rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az elkövető három, 12 és 15 év közötti roma gyermek, akik színesfémet akartak gyűjteni az épületben. A rendőrparancsnok szerint a szemtanú nyilatkozata alapján azonosított kiskorúak bevallották, hogy először a tűzvész előtt egy nappal jutottak be a felújítás alatt álló templomba, az épületet körbefogó állványzaton keresztül. Az elszállításra kiszemelt fémtárgyak számba vétele után másnap, június 11. estéjén visszatértek a helyszínre, de ismeretlen okokból lemondtak a kegytárgyak eltulajdonításáról. Egyikük, egy 13 éves fiú azonban meggyújtotta a hajléktalanok által összegyűjtött műanyag- és papírkupacot, amelytől a száraz fából összeállított állványzaton pillanatok alatt elharapóztak a lángok, majd átterjedtek a toronyra; ekkor ijedtükben elmenekültek. Ioan Bodescu rendőrfőkapitány szerint a gyerekek koruk miatt nem vonhatók felelősségre, viszont szüleik ellen gondatlanságból elkövetett gyújtogatás gyanújával bűnvádi eljárást indítanak.
Mint arról már beszámoltunk, az erdélyi szászok által a XIV. században épített műemlék épületben egymillió eurós kár keletkezett, amikor leégett Erdély legmagasabb, 75 méter magas templomtornyának egy része, a templomhajó tetőzete, és elolvadtak a több száz éves harangok is.
Miközben a Németországba kitelepült szászok világszerte gyűjtést indítottak az evangélikus templom helyreállításáért, a szerencsétlenség nyomán szópárbaj alakult ki a megyei elöljárók között. Szilágyi János prefektus gondatlanság miatt rendőrségi feljelentést tett Vasile Moldovan leköszönő besztercei polgármester és Johann Dieter Krauss evangélikus lelkész ellen, akik szerinte nem foganatosítottak intézkedéseket a korszerűsítés alatt álló templom biztonságának szavatolásáért. A kormány területi megbízottja úgy véli, a lelkész hűtlen kezeléssel is vádolható, mivel nem tud elszámolni a templomfelújításra érkezett állami támogatásokkal és adományokkal. A polgármester és a lelkész azonban visszautasította a prefektus vádjait, sőt Johann Dieter Krauss bejelentette: rágalmazásért bepereli Szilágyi Jánost, ha nem kér tőle nyilvánosan bocsánatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.