Iliescu nem indul az őszi választáson

Visszavonul az aktív parlamenti politizálástól Ion Iliescu volt államfő, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke. Elemzők szerint a rendszerváltás utáni Románia legellentmondásosabb személyisége pártbeli pozícióit kívánja erősíteni a lépéssel.

2008. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kíván pályázni újabb szenátori mandátumra Ion Iliescu volt román államelnök, aki tegnap személyes blogján bejelentette: immár semmi sem motiválja, hogy részt vegyen a novemberi parlamenti választásokon. A liberális– RMDSZ-kormányt ellenzékből támogató posztkommunista PSD alapítója, volt vezetője, jelenlegi tiszteletbeli elnöke elsősorban életkorával indokolta döntését. A 78 éves Iliescu kifejtette: a régi, listás választási rendszer esetében még értelmét látta volna, hogy húzónévként szerepeljen a pártlistán, egyúttal cáfolta, hogy tart az egyéni megméretés esetleges kudarcától. A politikus „megnyugtatta” ellenfeleit: pártja életéből nem akar kivonulni, hatékonyabban akarja hasznosítani energiáját. Ebből elemzők arra következtetnek, hogy Iliescu még nagyobb befolyást kíván szerezni a PSD-ben, amelynek élvonalába az alakulat által a 2004-es választáson elszenvedett vereség után nem sokkal tért vissza a korrupcióval gyanúsított Adrian Nastase exkormányfővel együtt. Sokak szerint a politikusnak régen vissza kellett volna vonulnia a közéletből. Constantin Ticu Dumitrescu egykori antikommunista elítélt, a román átvilágítóbizottság tagja tegnap Románia átkának nevezte Iliescut amiatt, hogy Ceausescu bukása után azonnal megragadta a hatalmat, később pedig a Zsil-völgyi bányászokkal szétverette a rezsimje ellen tüntetőket. Ezekben az ügyekben bűnvádi eljárás indult ellene, vádemelés azonban még nem történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.