Markó is egyeztetne

2008. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan július elején sor kerül a Tőkés László és Markó Béla közötti találkozóra, amelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a romániai helyhatósági választások eredményét, valamint az erdélyi magyar együttműködés megteremtésének esélyeit elemezné.
Emlékezetes, az EMNT elnöke, EP-képviselő a hét végén keltezett levelében javasolt személyes találkozót Markónak, felhívva a politikus figyelmét: a közelgő romániai parlamenti választások tekintetében végképp elérkezett az ideje az erdélyi magyar összefogásnak és együttműködésnek. Tőkés ugyanakkor arra kérte az RMDSZ vezetőségét, vizsgálják felül „hatalmi optikájukból” eredő helyzetmegítélésüket, szerinte ugyanis a júniusi önkormányzati választásokon nem a szövetség, hanem hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek, másrészt pedig nem a Magyar Polgári Párt, hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének. Tegnapi válaszlevelében Markó július 3-át vagy 5-ét, helyszínként pedig Marosvásárhelyt ajánlja Tőkésnek, megjegyzi azonban: nem a legjobb ómen, hogy a református püspök „keresetlen szavakkal” illette az RMDSZ-t. „Ennek ellenére én tényleg az együttműködést, az egységet vélem az egyetlen járható útnak a romániai magyarság számára a jövőben is” – szögezi le Markó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.