Perelik a szekusokat

Több mint félszáz, a romániai kommunista rezsim apparátusát kiszolgáló egykori állami tisztviselő ellen nyújtott be bűnvádi feljelentést a letűnt rendszer rémtetteit vizsgáló bukaresti intézet. Hároméves fennállása során a román kormány által felügyelt intézmény a hírhedt Securitate tucatnyi tisztjét, verőemberét citálta a nyomozó hatóságok elé, vádemelés azonban egyetlen esetben sem született.

2008. 07. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőzerővel dolgozik és tárja fel a múlt bűneit a román kommunizmus rémtetteit vizsgáló bukaresti intézet, amelynek feladata feltárni az országban 1947 és 1989 között fungáló vörös uralom alatt elkövetett bűncselekményeket, visszaéléseket és emberijog-sértéseket, és értesíteni az illetékes igazságszolgáltatási fórumokat ezekről a törvénytelenségekről. Az intézet a napokban 67, a kommunista rezsimet kiszolgáló állami alkalmazott ellen tett bűnvádi feljelentést a bukaresti főügyészségen egy román ellenálló évtizedeken át tartó meghurcolása és kínzása miatt. A több mint félszáz személy között egyaránt fellelhető Nicolae Ceausescu exdiktátor elnyomó gépezete, a Securitate, az akkoriban milíciának nevezett rendőrség, valamint az ügyészség munkatársai, ugyanakkor pártaktivisták, orvosok, besúgók. A kommunizmus rémtetteit kutató intézet munkatársai tucatnyi bizonyítékot gyűjtöttek össze arról, hogy a 67 személy állandóan megfigyelte, többször elrabolta, rendszeresen kínozta és bántalmazta Vasile Paraschiv pitesti-i munkást, aki nyilvánosan hangot adott kommunistaellenes meggyőződésének. Paraschiv elsősorban amiatt vonta magára a rezsim haragját, hogy kilépett a kommunista pártból, és a dolgozók érdekvédelme érdekében szakszervezetet kívánt létrehozni. A férfit mintegy 25 éven keresztül, lélektani és fizikai hadviselés útján próbálták megtörni, a kihallgatások során állandóan verték, halállal fenyegették, 1976-ban paranoiásnak nyilvánították, holott nem volt idegbeteg, egy évvel később pedig elmegyógyintézetbe utalták.
Megalakulása óta egyébként a román kutatóintézet a kommunizmus tucatnyi kiszolgálója ellen terjesztett már be hasonló bűnvádi feljelentést. Leleplezett számos szekus tisztet, akik kiskorúakat szerveztek be a besúgói hálózatba, és feljelentett 210 egykori börtönparancsnokot is, akik alaposan gyanúsíthatók népirtásban való közreműködéssel. Feltárta, hogy Nicolae Plesita nyugalmazott tábornok, a román külügyi hírszerzés volt parancsnoka öt egykori román diplomatával együtt alaposan vádolható terrorizmussal, mivel Ceausescu parancsára ők bízták meg Carlost, a Sakál néven ismert terroristát a Szabad Európa Rádió elleni merénylet elkövetésével. Az intézmény tavaly rántotta le a leplet Hargita megye jelenlegi rendőr-főkapitányáról, Radu Sandu Moldovanról is, aki a vádak szerint a nyolcvanas években számos személyt, főleg kiskorúakat bántalmazott és kínzott kihallgatás közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.