Román hackerek előzetesben

2008. 07. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helybenhagyta tegnap a romániai Valcea megye törvényszéke az ügyészség 29 napos előzetes letartóztatási parancsát annak a huszonegy hackernek az ügyében, akiket egy nappal korábban helyeztek vizsgálati fogságba a nyomozó hatóságok. A román rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságának az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közreműködésével sikerült lebuktatnia az internetkalózokból álló bandát, amely ellen számítógépes bűncselekmények és csalás miatt indítottak bűnvádi eljárást.
A Románia több megyéjében és Bukarestben őrizetbe vett gyanúsítottak lakásán a hatóságok nagy összegű készpénzt, számítógépeket, mobiltelefonokat, merevlemezeket foglaltak le; két embert Kanadában és az Egyesült Államokban köröznek. A többnyire fiatalokból álló hálózat számos nemzetközi pénzintézet ellen követett el informatikai támadást az elmúlt időszakban, emellett fiktív árveréseket szerveztek az eBay nemzetközi aukciós oldalon. Ezzel a módszerrel a román rendőrség szerint több mint 400 ezer euróra (92,4 millió forint) tettek szert, amelyből valamennyien luxusautókat, villákat vásároltak maguknak.
Az internetes csalásbotrányba belekeveredett egy ellenzéki román politikus is, miután a bűnbanda vezetőjét a Dumitru Puzdrea parlamenti képviselő tulajdonában lévő bukaresti lakásban tartóztatták le. Puzdrea szerint azonban semmi köze a hackerekhez, a lakást ugyanis felesége adta bérbe az internetkalózkodással gyanúsított Romeo Chitának. Románia egyébként éllovas a nemzetközi internetes bűnözésben, az ország felhasználóit emiatt több internetes áruházban tiltólistára tették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.