Romániai abortuszvita

Egy bukaresti minisztériumi szakbizottság engedélyezte az abortuszt annak a tizenegy éves lánynak az esetében, aki nemi erőszak után esett teherbe. Florentina ügye nyomán közvitára bocsátották Romániában a terhességmegszakítást szabályozó törvényt.

2008. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel rugalmasabbá teszik Romániában az abortusztörvényt egy, a nagybátyja által megerőszakolt tizenegy éves kislány tragikus esete nyomán.
A Neamt megyében élő Florentinát öt hónapja anyja tizenkilenc éves – azóta is szökésben lévő – öccse kényszerítette szexuális kapcsolatra. Mivel a fiatalember halálosan megfenyegette unokahúgát, az áldozat terhességére több mint két hónap elteltével derült csak fény, amikor a lányt hasi fájdalmak miatt szülei orvoshoz vitték. Miként megírtuk, egy Piatra Neamt-i orvosi konzílium engedélyezte a lány szülei által szorgalmazott terhességmegszakítást, jászvásári szakértők azonban a román abortusztörvényre hivatkozva elutasították a beavatkozást. A jogszabály szerint csak magzatkárosodás esetén engedélyezett a tizennégy hetesnél előrehaladottabb terhesség megszakítása, illetve akkor, ha veszélybe kerül az anya élete.
Az öt hónapos terhes lány esete óriási vitát robbantott ki a román médiában és a társadalomban. Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter közvitát indítványozott a törvényről, elismerve, amikor beiktatták, senki nem vett figyelembe olyan eseteket, mint a nemi erőszak, a vérfertőzés és a nagyon fiatal életkor miatti fizikai és pszichológiai alkalmatlanság a magzat kihordására. Ezekben az esetekben a tárcavezető szerint indokolt lenne szabad kezet adni az orvosoknak a beavatkozásra. A miniszter által a napokban összehívott, orvosokból, pszichológusokból, jogászokból és gyermekjogvédelmi szakértőkből álló testület tegnap úgy döntött: engedélyezi az abortuszt a moldvai lány esetében, aki zsenge életkora miatt nem alkalmas az anya szerepének betöltésére, mentális szempontból pedig fokozott veszélynek van kitéve a nem kívánt terhesség miatt. Ettől függetlenül a lány szülei közölték, hogy hamarosan Nagy-Britanniába utaznak, ott végzik el Florentinán a műtétet, a szigetországban ugyanis a terhességmegszakítást a 25. hétig engedélyezi a törvény; a beavatkozás és az utazás költségeit pedig egy Angliában élő román állampolgár fedezi a családnak, aki a sajtóból értesült kálváriájáról. Eközben az egyházak hevesen ellenzik az abortuszt, az ortodox felekezet például hosszú távú anyagi támogatást ajánlott fel a lánynak, ha nem veteti el magzatát. Romániában tavaly kétezer, tizenegy és tizenöt év közötti lány hozott gyermeket a világra, miközben 535 ugyanilyen életkorú lányon hajtottak végre abortuszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.