Anyagi kárpótlás szekus zaklatásért

Csaknem hétmillió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg a román igazságszolgáltatás egy jelenlegi politikusnak amiatt, hogy a nyolcvanas években koholt vádak alapján zaklatta a kommunista diktatúra titkosszolgálata. A hatóságok tucatnyi hasonló perre számítanak a közeljövőben.

2008. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen fordulnak jogorvoslatért Romániában a kommunizmus idején elszenvedett meghurcoltatások miatt, és mindeddig számos egykori áldozat erőfeszítését koronázta már siker. A napokban az ország keleti felében fekvő Galac megye törvényszéke helyt adott Mircea Toader, a Traian Basescu államfőhöz hű ellenzéki demokrata-liberális párt (PD-L) ügyvezető titkára keresetének, amelyben a felperes anyagi és erkölcsi kártérítést követelt a román államtól a nyolcvanas években őt és családját ért megtorlásokért. Toader akkoriban a Duna menti megye hajózási vállalatánál töltött be igazgatói tisztséget, és volt kollégái feljelentése alapján a Ceausescu-diktatúra titkosszolgálata, a Securitate bűnvádi eljárást indított ellene. Annak ürügyén, hogy nagy mennyiségű valutát és ékszert birtokol, a Securitate emberei többször tartottak házkutatást a család lakásán, ahol valamennyi helyiségben lehallgatókészülékeket helyeztek el. Noha a vádak nem nyertek bizonyítást, 1986 és 1989 között a titkosszolgálat folyamatosan megfigyelte, kihallgatta és zaklatta Mircea Toadert, aki csak évek múltán tudta meg, hogy az ellene folytatott hadjáratot Carol Dina, a Román Kommunista Párt volt megyei első titkára koordinálta. Dina a ’89-es rendszerváltás után megmaradt a politika vizein, jelenleg a szélsőségesen nacionalista, a volt szekusok és besúgók gyűjtőalakulataként is közismert Nagy-Románia Párt szenátoraként tevékenykedik.
A galaci törvényszék nem jogerős ítéletében százezer lejes (6,7 millió forint) kártérítést ítélt meg Mircea Toadernek az akkori zaklatásokért, az összeget pedig a pénzügyminisztérium köteles kifizetni. A politikus azonban úgy véli: az anyagi kártérítésnél lényegesebb az erkölcsi jóvátétel, hiszen a megítélt összeget amúgy is árvaházaknak kívánja felajánlani. „Sokkal fontosabb, hogy a román államnak vállalnia kell a felelősséget korábbi cselekedeteiért” – nyilatkozta az ügyben a demokrata-liberális politikus, aki bírósági beadványában arra kötelezné a román államot, hogy a jelenlegi nagy-romániás szenátoron, az RKP-s apparatcsikon és ne az adófizetők pénzén hajtsa be a kártérítést. Miközben Toader az első aktív politikus, aki pert nyer a román állam ellen a Securitatétól elszenvedett terrorért, a román legfelsőbb bíróság az idén két egykori politikai elítélt esetében is tetemes anyagi kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején eltöltött börtönévekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.