Berobbant a fűrészmalom

Súlyos munkabaleset történt a hét végén a székelyföldi Gyergyószentmiklóson, amikor robbanás következett be egy helyi fafeldolgozó üzemben. A szombati detonációban 23 munkás megsérült, közülük tízet válságos állapotban bukaresti kórházakban ápolnak.

2008. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhárom ember sérült meg abban a munkabalesetben, amely szombat reggel következett be a Hargita megyei Gyergyószentmiklós egyik fafeldolgozó üzemében. Gheorghe Pop ezredes, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség parancsnokának tájékoztatása szerint a szerencsétlenséget az okozta, hogy a létesítmény szárítójában eddig tisztázatlan körülmények között szikra keletkezett egy ventilátorban. Emiatt kapott lángra az ott tárolt fűrészpor. Az egyik munkás azonnal felfigyelt a fűrészmalomból áradó füstre, ám vesztére kinyitotta a helyiség ajtaját, ahol a beáramló oxigén miatt hatalmas robbanás következett be. A húszezer lakosú, túlnyomó többségben magyarok lakta székely város tűzoltóegységeinek többórás erőfeszítésükbe került megfékezni a lángokat. A mentőalakulatok kiérkezéséig a 160 alkalmazottat foglalkoztató fafeldolgozó üzem munkásai személygépkocsikkal a városi kórházba szállították a detonáció során megsérült 23 kollégájukat. Mentőorvosok szerint ezáltal hibát követtek el, mivel meg kellett volna várniuk, amíg a szakorvosok a helyszínen ellátják a sérülteket. A munkások közül huszonegyen igényeltek kórházi kezelést, közülük tízet ugyanaznap mentővel Marosvásárhelyre, onnan pedig katonai repülőgéppel három bukaresti kórházba szállítottak. Bogdan Oprita, a román főváros roham-mentőszolgálatának szóvivője tegnap közölte: valamennyi páciens állapota válságos, mivel néhányan testfelületük nyolcvan százalékán szenvedtek égési sérüléseket. Állapotukat súlyosbítja, hogy forró gőzt lélegeztek be, ez károsíthatta a légzőszerveket, ami a későbbiekben különféle fertőzéseket okozhat. A Pap József, Gyergyószentmiklós júniusban leköszönt polgármesterének tulajdonában lévő fafeldolgozónál történt munkabaleset körülményeit munkavédelmi felügyelőből, ügyészből, rendőrökből és tűzoltókból álló szakértői bizottság vizsgálja. Dezső Tibor, a Hargita megyei munkavédelmi felügyelőség igazgatója közölte: az előzetes adatok szerint a gyárban nem tartották be a tűzvédelmi szabályokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.