Egy mandátumon múlik az erdélyi egyezség

Nem született konkrét megállapodás tegnap Erdélyben a választási koalíció létrehozása ügyében a két magyar politikai alakulat között. A Szász Jenő vezette polgári pártnak ma délelőttig kell választ adnia, hogy elfogadja-e az RMDSZ két parlamenti mandátum átadására vonatkozó ajánlatát.

2008. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen mandátumon múlik, hogy létrejön-e a választási koalíció a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között a novemberi romániai parlamenti megméretésen. A két alakulat képviselői által egy hét leforgása alatt második alkalommal folytatott tegnapi egyeztetésén elvi egyetértés született ugyan a belső koalíció kialakításáról, technikai kérdésekben azonban nem jutottak dűlőre a felek. Miközben az RMDSZ Kelemen Hunor ügyvezető elnök vezette delegációja listáinak két biztos befutó mandátuma átengedését ajánlotta fel az MPP-nek, a tárgyalóasztalhoz Szász Jenő elnök irányításával leült polgáriak négy, de legkevesebb három parlamenti mandátumhoz ragaszkodnak. A találkozón kiderült, az RMDSZ szerint az erdélyi magyar közösségnek az idei, egyéni választókörzetes szavazási rendszer szerint rendezendő megméretés során 14 bukaresti képviselői és szenátori tisztség megszerzésére van biztos esélye, és ebből két választókerületet adna át az MPP jelöltjeinek. Szászék azonban úgy vélik: a befutó helyek száma 18, és ebből legkevesebb három székelyföldi választókerület illeti meg a polgári alakulatot. – Az RMDSZ javaslata megalázó. Mi abban bízunk, hogy Markó Béláék értékelik a mi kompromisszumkészségünket, és átengedik a harmadik választókerületet is – nyilatkozta lapunknak a tárgyalások után Árus Zsolt MPP-alelnök. Tegnap azzal váltak el a felek, hogy az MPP ma 11 óráig ad választ, elfogadja-e az RMDSZ javaslatát. Kelemen Hunor előrebocsátotta, hogy a szövetség két befutó helynél többet nem hajlandó átengedni a polgáriaknak.
A marosvásárhelyi találkozón egyébként a két alakulat képviselői megállapodtak abban, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokon is közös listát állítanak, ha most sikerül dűlőre jutni a belső koalíció ügyében. Ebben az esetben Tőkés László püspök lenne az RMDSZ–MPP-lista vezetője. Szász Jenőék kezdeményezésére az RMDSZ elfogadta, hogy megállapodás esetén a leendő bukaresti magyar frakció közösen képviselné a parlamentben az erdélyi magyar közösség autonómiatörekvéseit, valamint az önálló állami magyar egyetem létrehozásának ügyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.