Holnap létrejön az RMDSZ–MPP-találkozó

2008. 08. 03. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége a hét végén ül tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassa a Romániában novemberben rendezendő parlamenti választásokon való esetleges együttműködés feltételeit. A pénteken Marosvásárhelyen tartandó megbeszélés egyébként az első kétoldalú találkozó a két erdélyi magyar politikai alakulat között a polgári párt márciusi megalakulása óta.
A mostani egyeztetést a Tőkés László európai parlamenti képviselő és Markó Béla RMDSZ-elnök között a júniusi helyhatósági választások lezárulta után tartott konzultációk készítették elő. Az MPP elnöksége két nappal ezelőtt levélben fordult Markóhoz, amelyben arra kérte a politikust: tegyen javaslatot egy hét végi időpontra és helyszínre, amikor a két alakulat küldöttei közvetlenül tárgyalhatnak a választási összefogás gyakorlati megvalósításáról. Válaszképp tegnap Markó Béla közölte a Szász Jenő vezette MPP-vel: amennyiben a párt vezetősége elfogadja az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó javaslatát, a részletek megtárgyalására július 25-én Marosvásárhelyen kerülhet sor.
A szövetség ajánlata abból áll, hogy a parlamenti megmérettetésen a polgári jelöltek az RMDSZ színeiben indulnának képviselői és szenátori mandátumért, mégpedig az önkormányzati választásokon elért százalékarányban; júniusban országos szinten az RMDSZ a magyar szavazatok 85, az MPP 15 százalékát gyűjtötte be. Szász Jenő MPP-elnök tegnap lapunknak elmondta: a párt küldöttsége ott lesz a marosvásárhelyi találkozón, ezen azonban szerinte nemcsak a választási együttműködésről, hanem az erdélyi autonómiatörekvések összehangolásáról és a romániai magyar közösségnek juttatott költségvetési támogatások „társadalmasításáról” is egyeztetni kell. Az MPP különben nem a Markó javasolta belső, hanem egy választási koalíció létrehozását javasolja az RMDSZ-nek, amellyel a két alakulat akkor is teljesítené a nyolcszázalékos bejutási küszöböt, ha csak hat képviselői és három szenátori mandátumra tesz szert. Az RMDSZ jelenleg 22 képviselővel és tíz szenátorral rendelkezik a román parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.