Hűtlen kezelés?

Állampolgári feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség a kormányzati portál közbeszerzési pályázatával kapcsolatban feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek lefolytatására a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) jelölte ki – közölte honlapján a BRFK. Ezért ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya nyomozást rendelt el.

Velkei Tamás
2008. 08. 17. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) azért tartotta szükségesnek a kormányszóvivő.hu beindítását, hogy az állampolgárok első kézből értesülhessenek az őket érintő kérdésekről, és a weboldal a mindennapi ügyintézésben is segítse olvasóit. – Emellett élő közvetítés és on-line fogadóóra bonyolítására is alkalmas lesz az oldal – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a honlap előnyeit éltetve.
A valóságban viszont hamar kiderült: a portál tartalom és külcsín alapján is egyaránt silány, amely nem indokolta a 200 millió forintos horribilis bekerülési költséget.
*
A kormányszóvivők, mentve a mundér becsületét, a média és a közvélemény nyomására felsorolták az egyes részterületek költségeit. Eszerint a szerver és az adattárolók 80, a tervezés, az adatfeltöltés 100, míg a szoftverek „örökös joga” 20 millió forintba került. Szakértők azonban megjegyezték: a 180 millió forint sok a felsorolt célokra, mert a legjobb eszközök és szoftverek felhasználásával is elegendő lenne számukra néhány millió forint egy hasonló, de inkább színvonalasabb portál elkészítéséhez. Jellemző, hogy egy amatőrnek egyetlen éjszaka is elég volt ahhoz, hogy elkészítse a 200 millió forintot felemésztő kormányszóvivő.hu klónját.
A menüpontok alatt található adat több más portálon – így a meh.hu oldalon – ugyanúgy megtalálható, illetve egyenesen odajut a honlap olvasója. Vagyis azt, hogy a lakosság mindennapi ügyintézésében segítsen, jóindulattal sem lehet ráfogni. Arra pedig, hogy az újságírók – akik egyébként csak regisztráció és szűrés után juthatnak jogosultsághoz – élőben élvezhessék a kormányszóvivői sajtótájékoztatókat, egy honlap felmérése szerint egyszerűen nem volt igény.
Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzési pályázat győztesei között újra felbukkant a Digital Natives, Honti Pál cége. Honti korábban a Gyurcsány Ferenc cégbirodalmához tartozó Perfekt Rt.-nél volt marketingigazgató, de igazgatósági és felügyelőbizottsági tagja volt 2002-ig a kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt.-nek is. Honti cégein keresztül több minisztérium „beszállítója” volt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.