Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani – tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a szociális és munkaügyi miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.
További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás is. Egyik fajta pálinka készítésénél sem lehet semmiféle cukrot felhasználni – idézi a rendeletet a távirati iroda.
Az egyféle gyümölcsből készült pálinka palackján a gyümölcs nevét és a pálinka szót kell feltüntetni. Vegyes gyümölcspálinkánál az azt alkotó gyümölcsöket a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben kell közölni.
Törkölypálinka esetében a címkén a szőlő nevét kötelező, míg a termék származási helyét fel lehet tüntetni.
Kisüstiként azt lehet eladni, amit ezerliteresnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékkel, kétszeri szakaszos lepárlással készítenek. Az ágyaspálinkát legalább három hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel. Száz liter pálinkához vagy 10 kilogramm érett, vagy pedig 5 kilogramm aszalt gyümölcsöt kell adni. A szabályokat az augusztus 1-je után előállított pálinkára és törkölypálinkára kell alkalmazni.
Erdogan megerősítette álláspontját Ciprus kapcsán
