Magyar szakok ostroma

Egyre nagyobb az érdeklődés az erdélyi magyar fiatalok körében a felsőoktatási intézmények által kínált magyar nyelvű szakok iránt. A legtöbben a kolozsvári Babes–Bolyait rohamozták meg az idén, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre ugyanakkor Magyarországról is érkeztek felvételizők.

2008. 08. 17. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre több romániai magyar fiatal folytatja felsőfokú tanulmányait anyanyelvén. A legtöbben az idén is a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatát választották, amelynek 61 meghirdetett szakán rekordszámú beiratkozót regisztráltak. A felvételi nemrég lezárult első szakaszának összesítése szerint a tavalyi mintegy 2400 beiratkozóhoz képest az idén 3133 magyar tagozatos jelentkezőt jegyeztek. Miközben a BBTE-n az elmúlt évek során mindössze néhány száz beiratkozó volt az ingadozás mértéke, a 2008/2009-es tanévben váratlanul mintegy harmincszázalékosra ugrott a növekedés. Ezzel egy időben növekedett ugyan a beiratkozók száma a román tagozaton is, itt azonban a tavalyi tanévhez képest csak mintegy 18 százalékkal jelentkeztek többen. A BBTE román rektorátusa egyébként a mai napig nem biztosítja a többnyelvű feliratokat az intézményben. „A váratlan robbanásszerű növekedésre a magyar szakok számának növekedése, a gyakorlatiasabb képzés, az egyetem régisége és hírneve lehet magyarázat. Csökkenőben van azon magyar fiatalok száma, akik a román tagozaton akarnak tanulni” – nyilatkozta Magyari Tivadar rektorhelyettes. Különben a BBTE-n az idén új szak indult földméréstan, televízió és mérnöki geológia téren.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem három oktatási helyszínének – Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár – négy karán összesen ezer hely várta a felvételizőket, akik Dávid László rektor szerint az idén jóval többen jelentkeztek, mint az előző években. A néhány karon még most is zajló beiratkozások miatt a felvételizők összlétszáma még nem ismert, viszont a Marosvásárhelyen meghirdetett 290 helyre például 441-en jelentkeztek. Túljelentkezés volt a szintén marosvásárhelyi színházművészeti egyetemen is, ahol főleg a színészképzésre felvételizett sok magyar fiatal, miközben az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvosi karának 452 helyére több mint ezren íratkoztak be. Megnövekedett az érdeklődés az utóbbi években a Sapientiával partnerségben működő Partiumi Keresztény Egyetem iránt is. A román állam által halogatott intézményi akkreditáció késlekedése ellenére a nagyváradi PKE-n meghirdetett 475 helyre 367 felvételiző jelentkezett az első körben, emellett az őszi pótérettségire tekintettel szeptemberben pótfelvételit is rendeznek. Mostis Gergőtől, az egyetem közönségkapcsolati referensétől megtudtuk: egyaránt sikerült növelni a beiratkozottak számát a Partiumból és a Székelyföldről, ugyanakkor meglepetés a felsőoktatási intézmény számára, hogy az idén Magyarországról is jelentkeztek felvételizők a Körös-parti egyetemre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.