Szabad a brassói vérmedve

Az eddigi vizsgálatok szerint nem azt a medvét terítették le a román hatóságok, amely néhány nappal ezelőtt széttépett egy fiatalembert az erdélyi Brassóban. A Cenk alatti város lakosságára és a nagy számban érkező turistákra állandó veszélyt jelentenek a lakott területekre lejáró vadállatok.

2008. 08. 15. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább tart a medvepánik a dél-erdélyi Brassó városában, miután a hatóságok nem biztosak abban, hogy hét végén az emberölő medvét sikerült puskavégre kapniuk. A közel háromszázezer lakosú város fölött magasodó Cenk-hegy lábánál múlt pénteken polgárőrök fedezték fel egy fiatalember holttestét, és a vizsgálatok megállapították, hogy az áldozat medvetámadás miatt hunyt el. Időközben kiderült az is, hogy a szerencsétlenül járt húszéves, helybéli Alexandru M. előző este alaposan felöntött a garatra (vére alkoholtartalma elérte a két ezreléket), és emiatt egy köztéri padon elszenderedett. Itt támadt rá a vadállat, amely áldozata szétmarcangolása után megpróbálta az erdőbe vonszolni a tetemet. A tragédia után hajtóvadászat indult a medve ellen, és a brassói vadászegyesület tagjainak péntek éjjel, pontosan a támadás helyszínén sikerült lelőniük a gyilkos fenevadnak vélt, két bocsával barangoló anyamedvét. Szakértők szerint minden bizonnyal a 150 kilogrammos, hétéves példány végzett a férfival, mivel elejtése pillanatában rárontott a vadászokra. Csakhogy az állat-egészségügyi igazgatóság a hét végén elvégezte a boncolást, s kiderült, hogy a medve gyomrában mindössze növényi maradványokat találtak, emberi szöveteket és ruhafoszlányokat azonban nem. Így az erdélyi népnyelvben vérmedvének nevezett emberölő állat nagy valószínűséggel szabadon kószál. Pontos válasz akkor születik, miután laboratóriumi vizsgálat alá vetik az áldozaton talált medveszőrt is, erre azonban csak Csehországban nyílik lehetőség.
Egyébként a halálos medvetámadás nyomán a brassói önkormányzat újfent arra intette a lakosságot és a nagy számban odalátogató turistákat, hogy napnyugta után ne merészkedjenek a Cenkre, és ami még fontosabb: ne etessék a medvéket, ne merészkedjenek közel hozzájuk. Mivel a Brassó környékén élő 45 jószág rendszeresen lejár a tömbházak melletti szemeteskukákhoz, a helyi hatóságok folyamatosan követelik a túlszaporodott állomány ritkítását, a környezetvédelmi minisztérium azonban késlekedik az engedélyek kibocsátásával. A hét végén ugyancsak medve támadt egy román nőre és egy líbiai turistára a Brassótól nem messze lévő Busteni üdülőtelepen is, mindketten egy sziklára mászva menekültek meg a vadállat elől. A Cenk alatti városban legutóbb 2006 októberében követelt emberáldozatot medvetámadás, akkor két férfit szétmarcangolt, nyolcat pedig megsebesített egy megvadult anyaállat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.