Szász Jenő most már koalíciót kötne

A romániai magyar közösség bukaresti képviselete megőrzésének szükségességével indokolta Szász Jenő, hogy az általa vezetett MPP mégis elfogadja az RMDSZ koalíciós ajánlatát a novemberi parlamenti választásokra.

2008. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan fordulatot vett az erdélyi magyar politikai alakulatok között a novemberi parlamenti választásokon való együttműködésről folytatott, a hét végén kudarcba fulladt tárgyalássorozat. A Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői vasárnap este úgy döntöttek: elviekben elfogadják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) belső koalícióra vonatkozó javaslatát, és készek az egyeztetések folytatására.
Szász Jenő MPP-elnök elsősorban az erdélyi magyar közösség részéről a bukaresti parlamenti képviselet megőrzése ügyében tapasztalt erkölcsi nyomással indokolta pártja döntését. – Szükség van erre a kompromisszumra, hiszen bebizonyosodott, hogy az RMDSZ vélelmezett jogi aggályok miatt nem kívánja elfogadni az általunk javasolt választási koalíció létrehozását – nyilatkozta Szász Jenő.
Pártérdeken felülemelkedő, közös nemzeti érdeknek nevezte a parlamenti választásokon valamennyi romániai magyar szavazópolgár mozgósítását, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy biztosítva legyen pártja szavazótáborának parlamenti képviselete.
*
Ezzel szemben Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap elkésettnek nevezte az MPP döntését, és közölte: a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) tekinti megbízható partnernek, és ezzel a szervezettel kívánja folytatni a párbeszédet. Markó reagálása már csak azért is furcsa, mivel a magát pártok fölött álló szervezetnek tituláló EMNT nem vesz részt a választásokon.
Mint ismeretes, az RMDSZ és az MPP tárgyalódelegációja pénteken anélkül állt fel a marosvásárhelyi tárgyalóasztaltól, hogy sikerült volna megállapodnia a választási összefogás tárgyában. A kormányon lévő szövetség azt javasolta, hogy a két szervezet lépjen belső koalícióra egymással, és a polgári jelöltek – a júniusi helyhatósági megmérettetésen elért 15 százalékos eredménynek megfelelően – kapjanak befutó helyeket az RMDSZ listáin. Ezt az ajánlatot akkor az MPP képviselői nem fogadták el, hanem azt javasolták: a két alakulat kérje ki a választási hatóság véleményét az általuk szorgalmazott, a törvény által is előírt pártkoalíció életképességéről. Miközben a kudarccal végződött megbeszélés után Markó Béla Szászt vádolta meg a megegyezés megtorpedózásával, az RMDSZ elnöke tegnap zárkózottnak mutatkozott a polgáriak nyitottsága előtt. „Az MPP-vel az a gond, hogy egyik nap ilyen, másik nap pedig olyan állásponton vannak, és mi ezekre a hangulatváltozásokra nem tudunk alapozni” – nyilatkozta Markó
Béla. Hozzátette: kielemzik az RMDSZ-ben, hogyan viszonyuljanak az MPP új álláspontjához, de egy dolog biztos: a szövetség a párbeszédet minden valószínűség szerint Tőkés Lászlóval és az EMNT-vel kívánja folytatni. Tegnap különben a Tőkés Lászlóval Nagyváradon folytatott megbeszélést követően Szász Jenő elismerte: az RMDSZ belső koalíciós ajánlatának elfogadása során sokat nyomott a latban, hogy az európai parlamenti képviselő és Orbán Viktor egyaránt támogatta ezt a megoldást. Tőkés és Szász ugyanakkor az RMDSZ erőpolitikájával magyarázta, hogy Markó tegnap már elutasítóan nyilatkozott a polgári alakulattal való koalíció kialakításáról. A református püspök egyúttal kivitelezhetetlennek nevezte, hogy az RMDSZ kizárja a választási együttműködést célzó tárgyalásokból az MPP-t, és csak az EMNT-vel folytassa a párbeszédet.

Folytatódik az eljárás Nagy ellen. Hatálytalanította a bukaresti korrupcióellenes ügyosztály (DNA) a Nagy Zsolt, az RMDSZ volt informatikai minisztere és Codrut Seres volt gazdasági tárcavezető ügyében hozott korábbi döntést, miszerint nem indítanak ellenük bűnvádi eljárást az úgynevezett kémbotrányban. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.