Tőkés László megenyhítette Markót?

Tőkés László püspök kezdeményezésére várhatóan holnap folytatódnak a tárgyalások az erdélyi magyar politikai szervezetek között, ám Markó Béla továbbra sem tárgyal szívesen Szász Jenővel.

2008. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább tart a magyar alakulatok közötti választási összefogás körüli huzavona Erdélyben. Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnap Markó Bélához intézett levelében arra kérte az RMDSZ elnökét, tegye lehetővé, hogy a két szervezet képviselői még a mai nap folyamán tárgyalóasztalhoz üljenek. Az európai parlamenti képviselő azután fordult Markóhoz, hogy a politikus egy nappal korábban elkésettnek nevezte az MPP döntését, amely szerint a Szász Jenő vezette alakulat beleegyezik a belső koalíció létrehozásába, vagyis abba, hogy a polgári jelöltek az RMDSZ színeiben induljanak a novemberi romániai parlamenti megmérettetésen. „Gyors visszalépésük arra vall, hogy az RMDSZ nemigen kíván megegyezni az MPP-vel, holott nagy türelemmel sikerült elérnünk, hogy az MPP elfogadja az önök belső koalícióra vonatkozó ajánlatát. Kérem, gondoljanak azokra – erdélyi népünkre –, akik várják és elvárják az összefogást” – szerepel Tőkés levelében, amelyben a püspök hozzáteszi: az EMNT kész harmadik félként közvetíteni a tárgyalásokon és részt venni a megegyezésben. Válaszlevelében Markó közölte: azt tartaná kívánatosnak, ha Tőkéssel tárgyalhatna és köthetne megegyezést a belső koalícióról, ez esetben holnap Marosvásárhelyen jöhetne létre találkozó az RMDSZ és az EMNT között. „Ebben az esetben az esetleges megállapodást mi ketten írnánk alá. Ha viszont ön ezt valamilyen okból nem tudja vállalni, megpróbálhatunk – sejtésem szerint jóval kisebb eséllyel – csakis a Magyar Polgári Párttal még egy utolsó utáni tárgyalást lefolytatni” – szögezi le Markó, aki nem zárta ki, hogy az RMDSZ az MPP helyett az EMNT-nek ajánlja fel parlamenti jelöltlistájának 15 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.