Basescu megérti az olaszokat

Védelmébe vette az olasz hatóságokat Traian Basescu román államfő, aki szerint a Berlusconi-kormány méltányosan bánik a hazájából származó nagyszámú roma közösséggel.

2008. 09. 21. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Traian Basescu elnök szerint az olaszországi hatóságok az európai normákat tiszteletben tartva, méltányosan és tisztességesen kezelik a külföldi bevándorlók kérdését. A román államfő a bukaresti közszolgálati televízióban kedd este sugárzott interjúban a többek között a romániai romákkal szemben a Silvio Berlusconi vezette római kormány által foganatosított, sok vitát kiváltott bánásmód kapcsán megállapította, az olasz hatóságok tisztességesen bánnak az ott élő román állampolgárokkal, legalábbis annak fényében, hogy az állam feladata ellenőrzés alatt tartani a közbiztonságot. „Bármely állam, amely úgy érzi, hogy polgárai veszélyben vannak, lépéseket tesz. Az olasz állam eddig élvezi az ártatlanság vélelmét a tekintetben, hogy korrekt módon alkalmazza a rend helyreállítását szolgáló törvényeket. Rossz volna belegondolni, mi történne, ha a román állam nem gyakorolna megfelelő kontrollt például a különböző arab országokból származó csoportok felett” – szögezte le az államfő, hozzátéve: Bukarest rendszeresen toloncol ki területéről jelentős számú, a román törvényeket áthágó külföldi állampolgárokat, ám mindezt nem a sajtó nyilvánossága előtt teszi. Basescu emlékeztetett: főpolgármestersége idején számolták fel a Bukarest környéki roma telepeket a román főváros lakóinak biztonsága érdekében. Az elnök egyúttal bírálta ama roma szervezeteket, amelyek nem segítik elő a cigányságnak a társadalomba történő integrációját, viszont rendszeresen kiáltanak diszkriminációt.
A nemzetközi szervezetek korábban etnikai megkülönböztetéssel vádolták meg Rómát az új bevándorláspolitika miatt, amelyet a külföldiek által elkövetett bűncselekmények miatt foganatosítottak. Az Európai Bizottság azonban megállapította: az olasz hatóságok nem diszkrimináltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.