Bátor kolozsváriak Rómában

Megkezdődnek a labdarúgó Bajnokok Ligája 2008–2009-es idényének csoportküzdelmei, az utóbbi években megszokott lebonyolítással, a 32-es főtáblán nyolc kvartettel. Ebből négyben ma, négyben pedig holnap rajtolnak a csapatok, a korábban kezdők között olyan BL-debütánsokkal, mint a kolozsvári CFR vagy a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta.

2008. 09. 26. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma és holnap megindul a küzdelem a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján, ahol magyar csapat a Ferencváros 1995-ös fellépése óta nem érintett, néhány „kósza” játékos viszont igen. A kezdő napon a PSV Eindhovenben Dzsudzsák Balázs kaphat szerepet, a Liverpool keretében ott van Németh Krisztián, a ciprusi Anorthoszisz Famagusztáéban pedig cserekapusként Nagy Zoltán. A mai, ránézésre rangadómentes program egyik legérdekesebb mérkőzését éppen a PSV vívja majd az Atlético Madriddal. Az eindhoveniek soraiban Dzsudzsák végigjátszotta a hét végi, Sparta Rotterdam ellen 1-0-ra megnyert bajnokit, de csak azért, mert a posztján ebben az idényben favorizált Amrabatot eltiltották. Ez a BL-re nem vonatkozik, tehát honfitársunk valószínűleg visszaül a padra. Németh Krisztiánnak most még ez sem adatik meg, hiszen Rafa Benitez nem nevezte a Marseille-ben szereplő Liverpool keretébe, de bármikor máskor megteheti, ha 21 éven aluliként előveszi a B listáról. Nagy Zoltán az első ciprusi BL-főtáblás Anorthoszisz Famaguszta cserekapusa, így ott lehet majd a brémai debütáláson.
A sztárcsapatok közül a Chelsea a Bordeaux-t, a spanyol pontvadászatban bukdácsoló Barcelona a Sportingot, az AS Roma pedig a CFR Clujt fogadja. A Pászkány Árpád tulajdonában lévő kolozsvári BL-újonc a tisztességes helytállást tűzte ki célul. Először szerepel két romániai együttes – a CFR mellett a bukaresti Steaua – Európa legjobb 32 csapata között. Amilyen kiválóan teljesített az előző idényben a kincses város csapata – hiszen a bajnoki trófea mellett elhódította a Román Kupát is –, olyan csapnivaló játékot mutat az őszi szezonban. Hét forduló során mindössze háromszor nyert – legutóbb a hét végén, a besztercei Gloria ellen –, s a klubvezetés is elismeri, hogy nem üti meg a BL-színvonalat. Holott Pászkány idén is több tíz millió eurót fektetett be a klubvilágranglistán 92. csapatba, a nyáron leigazolták többek között Prette Sanchezt (Huracan), Pereirát (Atletico Juniors), Alcantarát (Belenenses) és Konét (Rosenborg).
Elkészült az együttes Gépész utcai futballarénája, amely 23 500 férőhelyével és felszereltségével jelenleg Románia legmodernebb stadionjának számít. A 25 millió eurós összköltségű, kizárólag a klubrészvényesek hozzájárulásával felújított létesítményben méltóképpen lehet majd fogadni az AS Romát, a Chelsea-t és a Bordeaux-t. A játékoskeretbe és az infrastruktúrába történt befektetés tehát semmiképpen sem magyarázza a Kolozsvári CFR hullámvölgyét, amelynek mélyülését edzőváltás hivatott megakadályozni; Pászkány Árpád két hete menesztette a bukaresti Dinamóval is szép sikereket elért Ioan Andonét. A romániai sportsajtó az utódjelöltek között emlegette egyebek mellett Francesco Guidolint, Javier Iruretát, Oleg Protaszovot és Gheorghe Hagit is, ehhez képest a CFR-nél mindössze három hónapja dolgozó eddigi másodedzőt, Maurizio Trombettát nevezték ki szakvezetőnek. A klubtulajdonos azzal magyarázta döntését, hogy folytonosságra törekszik, ezért tette le a garast a játékosokat jól ismerő, mindeddig taktikai felkészítésükért felelő 46 éves olasz szakember mellett. „Nem ígérek csodákat. Elsődleges célkitűzésem a bajnoki cím megvédése, a Bajnokok Ligájában pedig tisztességes helytállásra törekszem” – nyilatkozta két évre szóló szerződése aláírásakor Trombetta, aki korábban az Udinese, a Napoli, a Perugia és az Ancona másodedzőjeként tevékenykedett. A helytállást ma Rómában kellene megkezdeni, ahol Pászkány bátor támadójátékot ígér. Kérdés, mit szólnak ehhez Tottiék.

Nehezebb a tévén. A Bajnokok Ligája hazai televíziós közvetítései kapcsán a közszolgálati m1-nek fordulónként egy mérkőzésre előválasztási joga van, s az eddig bejáratott módon szerdán használja ki azt. A „maradék” meccsek közül a Viasat3 választhat, ám nem ezen, hanem a cégcsoport kevésbé ismert csatornáján, a tv6-on látható majd kedden és szerdán naponta egy-egy találkozó élőben, illetve felvételről. Varró Balázs PR-vezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a Viasat3 nőiesebb profilra váltott, a tv6 inkább férfias, ráadásul a műsorterve sem annyira szoros, így könnyebben elfér rajta a futball. Országos lefedettsége viszont csak harmincszázalékos (ez szűk egymillió háztartást jelent), a nagy műsorszolgáltatók közül az UPC nem tette bele a csomagjába, de erről folynak tárgyalások. Az sem volt mellékes szempont, hogy a viszonylag új tv6 csatorna éppen BL-közvetítéseken keresztül váljon ismertebbé és egyben keresettebbé. Ettől még persze bőven akad majd sportrajongó, aki hiába keresi…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.