Botrányt kavart Nyakó beszéde

Balsai István (Fidesz) arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, az MSZP elnökét, hogy távolítsa el a pártból Nyakó István szóvivőt és Ujhelyi István alelnököt, mert hazugságokra, démonizálásra és megfélemlítésre buzdítják a választásokban részt vevő aktivistákat.

2008. 09. 27. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc vagy eltávolítja az MSZP-ből Nyakó Istvánt és Ujhelyi Istvánt erdélyi szereplése miatt, vagy ha nem, akkor elismeri: a szocialisták eddig is démonizáltak kampányaikban, hazugságra és megfélemlítésre buzdították a választásokban részt vevő aktivistákat – mondta Balsai István fideszes képviselő. Az ellenzéki politikus azt kifogásolta, ahogy a két politikus a múlt héten a nagyváradi Magyar Ifjúsági Értekezleten a közelgő romániai választások kapcsán az alkalmazható kampányeszközökről beszélt.
Az Erdély Online tudósítása szerint Nyakó István közölte: „Minden szavazat számít. Az meg, hogy miként szerezzük meg, soha ne derüljön ki.” Az MSZP szóvivője állítólag közölte azt is, hogy „ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni”. Balsai elmondta, az MSZP választási kampányaiban visszatérően lehet találkozni hasonló megnyilvánulásokkal. A Fidesz politikusa szerint a szocialista politikusok nyilatkozata beismerésnek tekinthető, hogy az MSZP-ben sem tartják elkerülhetőnek az előre hozott választásokat, ezért már meg is kezdték a kampányt.
– A magyar szocialisták a jelek szerint semmit nem tanultak az elmúlt hat évből, és immár nyilvánosan vállalják azokat a módszereket, amelyekről Balatonőszödön még csak maguk között beszéltek – reagált Árus Zsolt, az erdélyi Magyar Polgári Párt alelnöke Nyakó különböző kampánystratégiákról tett nagyváradi kijelentéseire. Hozzátette: „a Fidesz egyetemet, az MSZP negatív kampányt importált hozzánk”. A határon túli magyarok között beszédtéma Ujhelyi azon kijelentése is, miszerint a szocialisták sokat segítettek az RMDSZ-nek nem nyilvánosan, hogy „nehogy kiderüljön a dolog Erdélyben”. Árus Zsolt ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy ők már a júniusi romániai helyhatósági választásokon rávilágítottak erre az együttműködésre, amit azonban mindkét fél tagadott. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Nyakó kijelentései őt minősítik. – Tény, hogy az RMDSZ nem igényelt Nyakó Istvántól segítséget, mint ahogy Ujhelyi István állításával ellentétben sem anyagi, sem tanácsadói támogatást nem kért, és nem is kapott a kampányok során az MSZP-től” – nyilatkozta Kelemen.
– Ujhelyi István alelnökkel együtt az RMDSZ ifjúsági szervezetének meghívására a múlt héten zártkörűnek hitt beszélgetésen vettünk részt Nagyváradon – mondta Nyakó István az MTI-nek. Megjegyezte, annak örül, hogy napvilágra került: magyar baloldali fiatal politikusok párbeszédet folytatnak a határon túli ifjúsági szervezetek politikusaival. Hozzátette: a Magyar Nemzet korrekten idézte az általa elmondottakat. Eszerint egy politikai pártnak minden olyan eszközzel rendelkeznie kell egy kampányban, amellyel az ellenfele is, ám az más kérdés, hogy használja-e.

Újra tárgyalnak. Az MSZP országos elnöksége tegnap elfogadta a Szabad Demokraták Szövetségének javaslatát, hogy a következő MSZP–SZDSZ-tárgyalásra jövő kedden kerüljön sor. Úgy tudjuk, a szocialisták vezető testülete ugyanezen a napon dönt a rendkívüli kongresszus időpontjáról.
A Népszava szerint erre október 11-én kerülne sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.